Velika podražitev merice kostanja v Zagrebu. Koliko pa stane v Ljubljani?

Slovenija 05. Okt 202306:07 6 komentarjev
Kostanj, Zagreb
Foto: Dnevnik.hr

V Zagrebu so postavili utice za peko kostanja, prebivalce pa je razburila cena velike merice. Za to je treba odšteti od šest do sedem evrov. V Ljubljani se je merica kostanja v primerjavi z lanskim letom podražila za pol evra.

V središču hrvaške prestolnice velika merica kostanja stane šest evrov in pol, ponekod tudi sedem, poroča Dnevnik.hr.

To v primerjavi z lanskimi cenami pomeni 60-odstotni dvig. Lani je bila povprečna cena 30 kun oziroma približno štiri evre.

Cen meric kostanja sicer niso dvignili vsi, dodaja Dnevnik.hr, nekateri lanskoletnih cen namreč niso spreminjali.

“Na tej lokaciji pečemo že 30 let. Če imamo dober promet, so cene običajno nižje,” je dejal prodajalec kostanja v Zagrebu Fergap Memiši. Za sedem oziroma osem evrov je mogoče kupiti kilogram kostanja na zagrebški tržnici.

Utica za peko kostanja
Foto: N1

Zaplet pri najdražji utici v Ljubljani

V Ljubljani trenutno delujeta dve utici, na Bregu in Cankarjevem nabrežju, kjer mala merica stane štiri evre, velika pa pet. V primerjavi z lanskim letom so se cene zvišale za pol evra. Lansko zimo se je cena male merice gibala od 2,5 do 3,5 evra, velika pa je bila evro dražja.

Še pred začetkom sezone prodaje pečenega kostanja se je v prestolnici zapletlo pri oddaji utic. Na dražbi je znani ljubljanski gostinec Husnija Hajdarpašić ponudil kar 51.500 evrov za štirimesečni najem utice na Prešernovem trgu, vendar nato ni nakazal dogovorjenega zneska in ni prišel podpisat pogodbe.

“Zame je to neodgovorno dejanje in bo imelo tudi svojo posledico,” je zaplet komentiral župan Zoran Janković. Napovedal je, da Hajdarpašić na ponovljeni dražbi ne bo sodeloval. “Ne morem, ampak zagotavljam, da ne bo prišel,” je odgovoril na vprašanje, ali lahko nezanesljivemu najemniku prepreči udeležbo. Na vprašanje, kdo to zagotavlja, je ljubljanski župan ponovil: “Jaz zagotavljam, da ne bo prišel.”

Poleg težav z najdražjo utico občini na dražbi ni uspelo najti lastnika za tri od šestih utic. Občina bo dražbo ponovila 17. oktobra, ko bodo poleg utice na Prešernovem trgu iskali najemnike še za najem utic na Šubičevi ulici, v Miklošičevem parku in Tivoliju. Za prvi dve je izklicna cena postavljena pri 1.500 evrih, najemnik v Tivoliju pa bo moral odšteti najmanj 500 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje