Veliko neznank, a mednarodno pravo je jasno: bolnišnice uživajo posebno zaščito

Svet 19. Okt 202308:39 0 komentarjev
Gaza
Po eksploziji v bolnišnici v Gazi (Foto: Ahmed Zakot/REUTERS)

Torkov napad na bolnišnico v Gazi, ki je zahteval več sto življenj, je pretresel mednarodno javnost. Izraelska in palestinska stran krivdo za tragični dogodek valita druga na drugo. Medtem ko je vprašanje, kdaj bo svet izvedel pravo resnico o napadu, odprto, je mednarodno pravo jasno: napad na bolnišnico je v oboroženem spopadu nesprejemljiv.

V napadu na bolnišnico Al Ahli Arab, ki leži v središču mesta Gaza, je po informacijah palestinskih oblasti umrlo več sto ljudi – najmanj 471. Ta “posamezni incident” je bil najbolj smrtonosen v tokratni eskalaciji nasilja, ki jo je 7. oktobra sprožil Hamasov napad, in je naletel na ostre odzive v svetu: obsodili so ga številni svetovni voditelji, tudi slovenski, protesti pa so se že takoj po eksploziji zvrstili na okupiranem Zahodnem bregu, v Istanbulu in Amanu.

Ministrica za zdravje mednarodno priznane palestinske oblasti Mai Al Kaila je kmalu po napadu na bolnišnico Izrael obtožila, da stoji za “masakrom” – po dostopnih informacijah so se na območje bolnišnice zatekli tudi civilisti, ki so iskali zaščito pred izraelskimi napadi –, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je s prstom pokazal na “barbarske teroriste” iz Gaze, navaja Reuters.

Izraelska stran vztraja, da so bolnišnico v Gazi zadele rakete oboroženega gibanja Islamski džihad, ki se je pridružil Hamasovim napadom na Izrael. Po besedah tiskovnega predstavnika Izraelskih obrambnih sil (IDF) Daniela Hagarija, ki jih navaja BBC, so izraelski obveščevalci prestregli komunikacijo o ponesrečenih izstrelitvah raket med dvema pripadnikoma palestinskih oboroženih gibanj, Islamski džihad pa naj bi poleg tega ravno v času eksplozije v bolnišnici izstrelil okoli deset raket z bližnjega pokopališča.

Prav tako je Hagari ponovil izraelske navedbe, da je od začetka novega cikla spopadov v Gazi po nesreči pristalo 450 raket, ki naj bi sicer ciljale tarče v Izraelu.

Po eksploziji v bolnišnici v Gazi
Po eksploziji v bolnišnici v Gazi (Foto: Mohammed Al-Masri/REUTERS)

Islamski džihad je izraelske navedbe o krivdi zavrnil že v torek. Skupina je dejala, da je Izrael ukazal evakuacijo bolnišnice ob grožnji bombnega napada in da jo je zadela bomba, ki jo je odvrglo letalo izraelske vojske, piše STA. Tuji mediji tudi sicer izpostavljajo, da je bila bolnišnica na območju severa Gaze, od koder naj bi se prebivalci evakuirali skladno z večkratnimi pozivi Izraela.

Poleg palestinske strani so sicer za napad Izrael že obsodili Turčija, Jordanija, Egipt, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. Da je nezaupanja v izraelsko plat zgodbe precej, je med današnjim obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja komentiral tudi ameriški predsednik Joe Biden.

“Glede na to, kaj sem videl, izgleda, da je za tem druga stran, ne vi,” je Biden dejal predsedniku izraelske vlade. “Vendar je veliko ljudi, ki niso prepričani, prebiti se moramo čez veliko stvari,” je dodal.

Joe Biden, Benjamin Netanjahu
Joe Biden in Benjamin Netanjahu (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Spomnimo: predvideno je bilo, da bo Biden po današnjem obisku Izraela odpotoval še v Jordanijo na srečanje s kraljem Abdulahom II., egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem ter palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Srečanje je bilo odpovedano, potem ko je srečanje s predsednikom ZDA kot prvi odpovedal Abas.

Islamski džihad je druga največja oborožena skupina na območju Gaze. Čeprav, tako BBC, deluje neodvisno od Hamasa, ima z vodilnim islamističnim v Gazi vsaj dve skupni točki: obe skupini sta se zavezali k uničenju Izraela, podpira pa ju Iran. Več v prispevku Kaj je Islamski džihad in v čem se razlikuje od Hamasa?.

Bolnišnice in njihova zaščita

“Bolnišnice po mednarodnem pravu že od haaških pravilnikov ter prve in četrte ženevske konvencije uživajo posebno zaščito (njihovo delovanje, dostop, oskrba) v vseh trenutkih vojnega delovanja. To je obveza, ki jo morajo spoštovati vsi udeleženci oboroženih spopadov v vsakem trenutku,” je za N1 komentiral strokovnjak za mednarodno pravo dr. Matjaž Nahtigal s Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Vpleteni v spopade morajo torej nameniti posebno pozornost in bolnišnične ustanove obvarovati pred poškodbami oziroma uničenjem.

Matjaž Nahtigal
Matjaž Nahtigal (Foto: Zajem zaslona/N1)

Dr. Nahtigal je ob tem spomnil na poziv generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, ki je pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja na območju Gaze, katere namen bi bil “olajšanje epskega človeškega trpljenja”.

Sogovornik je, kar zadeva eskalacijo nasilja na Bližnjem vzhodu, izpostavil tudi nujnost mednarodne preiskave oziroma preiskave Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).

Iskanje rešitev za spopade bo po njegovih besedah “terjala angažma celotne mednarodne skupnosti in prevlado razuma za zmanjševanje humanitarne katastrofe epskih razsežnosti, ki se odvija pred našimi očmi”.

Poleg smrtonosnega napada na bolnišnico so Združeni narodi v torek prav tako poročali, da je bila tarča izraelskega napada ena od šol, kamor se je zateklo vsaj 4.000 ljudi. V napadu je bilo ubitih šest ljudi, več deset pa je bilo ranjenih, navaja Reuters.

Dr. Nahtigal je o zaščiti civilistov in prepovedanem kolektivnem kaznovanju v ponedeljek spregovoril za STA. Povedal je, da je ICC pristojno za preiskavo morebitnih zločinov v Gazi, v pogovoru pa je izpostavil stališča nekdanjega glavnega tožilca Luisa Morena Ocampa, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da bi izraelsko blokado Gaze “lahko preiskovalo ICC”. Enako stališče je argentinski odvetnik izpostavil tudi v zvezi s Hamasovim napadom na izraelske civiliste in uboje civilistov v Gazi.

Palestina se je leta 2015 uradno pridružila ICC, sodišče pa je leta 2021 razsodilo, da njegove pristojnosti obsegajo vsa palestinska območja, tudi tista pod izraelsko okupacijo. Določitev ozemeljske jurisdikcije je bila potrebna, ker Izrael ni član ICC. (STA)

Kako se je odzvala predsednica Evropske komisije?

Napad na bolnišnico v Gazi je ostro obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Na družbenem omrežju X je zapisala, da ni “opravičila za napad na bolnišnico, v katerem so zdravstveno osebje in civilisti”. Dodala je, da morajo biti “ugotovljena vsa dejstva”, “odgovorni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja”.

Von der Leyen sicer v svojem odzivu ni hitela z ocenami, ali napad na bolnišnico v Gazi morda predstavlja vojni zločin, kot je to ocenila po napadu na porodnišnico v ukrajinskem Mariupolu marca lani. Takrat je sporočila: “Bombardiranje porodnišnice v Mariupolu je nehumano, kruto in tragično. Prepričana sem, da je to lahko vojni zločin. Potrebujemo celovito preiskavo.”

Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, ki je včeraj, tako STA, nekoliko presenetil s prihodom na zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. “Tudi vojne imajo svoja pravila. Tudi pravica do samoobrambe ima svoje meje in v tem primeru so to meje, ki jih določa mednarodno humanitarno pravo,” je dejal.

Bolnišnica Al Ahli Arab – v prevodu bolnišnica arabskega ljudstva – je bila ustanovljena leta 1882 in je najstarejša bolnišnica v Gazi, poroča Al Džazira. Kot dodaja, v bolnišnici vsako leto obravnavajo 45.000 bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!