Venerina površina žari kot “železo, potegnjeno iz peči”

Svet 11. Feb 202211:04 > 11:18 0 komentarjev
Venera
Profimedia

Sonda Parker Solar Probe, s katero želi Nasa preučiti skrivnosti Sonca, je razkrila, kaj se skriva pod gosto atmosfero Venere. Površina planeta zaradi zelo visokih temperatur žari.

Sonda Parker Solar Probe je med dvema preletoma posnela prve posnetke Venerine površine v vidni svetlobi.

“Temperatura na površini Venere je okrog 860 stopinj Fahreinheita (460 stopinj Celzija, op. a.),” je povedal fizik Brian Wood iz Raziskovalnega laboratorija ameriške mornarice. “Tako vroče je, da skalna površina planeta žari, kot kos železa, ki so ga potegnili iz peči.”

Površina Venere je sicer zavita v skrivnost, saj je skrita pod gosto, debelo plastjo oblakov.

Sonda Parker Solar Probe je s posebnim inštrumentom uspela posneti celotno nočno stran Venere v vidni svetlobi ter v valovnih dolžinah blizu infrardeči svetlobi, ki je človeško oko sicer ne zaznava.

Posnetki poleg žarenja prikazujejo razgibanost površine – ravnine, planote in kontinente. Zaznati je tudi sij v atmosferi, ki ga povzroča prisotnost kisika, podoben tistemu v višjih plasteh ozračja na Zemlji.

Veneri pogosto pravijo Zemljina dvojčica, saj sta si planeta podobna po velikosti in strukturi. Posnetki sonde bodo pomagali raziskovalcem razumeti, zakaj so na enem planetu temperature dovolj visoke za taljenje kovin, na drugem pa so se ustvarili idealni pogoji za življenje. Na podlagi žarenja površine bodo lahko sklepali o geologiji in prisotnosti mineralov, saj slednji na visokih temperaturah sijejo v specifičnih valovnih dolžinah.

“Venera je tretja najsvetlejša stvar na nebu, a do nedavnega nismo imeli veliko podatkov o njej. Zdaj prvič vidimo njeno površino v vidni svetlobi,” je dejala vodja Nasinega oddelka za heliofiziko Nicola Fox.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!