Vlada ZDA nasprotuje prepovedi tablete za splav: bitka znova na vrhovno sodišče?

Svet 11. Apr 202309:58 0 komentarjev
Mifepriston
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriško ministrstvo za pravosodje se je, pričakovano, pritožilo zoper odločitev teksaškega sodnika, ki je v petek sprejel odločitev o prepovedi mifepristona, ki se uporablja za umetno prekinitev nosečnosti. Primer, ki je vzbudil veliko pozornosti, saj se v ZDA že kar nekaj časa zaostrujejo napetosti med zagovorniki človekovih pravic in nasprotniki pravice do abortusa, bo verjetno končal na vrhovnem sodišču.

Ministrstvo za pravosodje v ZDA je v ponedeljek pozvalo prizivno sodišče, naj zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu Matthewa Kacsmaryka, s katero bi prepovedali tabletko mifepriston, ki se uporablja za več kot polovico prekinitev nosečnosti, opravljenih letno v ZDA. Zdravilo, ki so ga v ZDA odobrili pred 23 leti, naj bi po mnenju teksaškega sodnika ogrožalo zdravje žensk.

“Če bi ta odločitev začela veljati, bi povozila znanstveno presojo agencije za zdravila (FDA) in resno škodovala ženskam. Škodo bi občutila vsa država, saj se mifepriston zakonito uporablja v vseh zveznih državah ZDA,” je ministrstvo za pravosodje navedlo v pritožbi. Teksaški sodnik, ki je bil imenovan v času administracije Donalda Trumpa, je sicer predvidel sedem dni časa za pritožbo ameriške vlade.

Ministrstvo je prizivno sodišče ZDA zaprosilo, naj odredbo okrožnega sodnika v Teksasu zadrži, dokler ne bodo pripravili popolne pritožbe. Pozvali so, naj sodišče odločitev sprejme do 13. aprila, kar je dan, preden bi začela veljati odločitev teksaškega sodnika.

Da se bo boril proti odločitvi sodišča, ki prepoveduje uporabo tablet mifepriston, je že prejšnji teden napovedal ameriški predsednik Joe Biden. “To je naslednji velik korak k nacionalni prepovedi splava, ki so jo obljubili republikanski politiki,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je medtem sodbo obsodila kot “napad na pristojnost FDA” in opozorila, da bi lahko “odprla vrata za druge primere prepovedi zdravil, ki bi bile ciljno usmerjene proti ljudem, ki jih potrebujejo”.

Govor ameriškega predsednika Joe Bidna v ameriškem kongresu 2023
Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, razveljavilo prelomno sodbo v primeru Roe proti Wadu, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

Kmalu po tem, ko je sodnik v Teksasu izdal svojo odločitev, je sodnik v zvezni državi Washington v ločenem primeru odločil, da je treba ohraniti dostop do mifepristona. Zaradi nasprotujočih si pravnih mnenj in pritožb je skoraj gotovo, da se bo zadeva znašla pred vrhovnim sodiščem. Tam imajo konservativni sodniki večino: šest jih je, liberalni pa so trije.

Mifepriston je ena od sestavin sheme dveh zdravil, ki se lahko v ZDA uporablja za prekinitev nosečnosti v prvih 10 tednih. Po podatkih ameriške agencije za zdravila FDA je to zdravilo od odobritve do danes uporabilo 5,6 milijona Američank.

Mifepriston
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ob odločitvi teksaškega sodnika iz nekaterih zveznih držav že prihajajo poročila o skladiščenju tablet, ki se uporabljajo (tudi) za umetno prekinitev nosečnosti. Demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom je sporočil, da so v njegovi zvezni državi zagotovili “zalogo za nujne primere”, ki vključuje dva milijona tablet misoprostol. Demokratska guvernerka iz Massachusettsa Maura Healey pa je sporočila, da v zvezni državi, kjer vlada, skladiščijo mifeprisoton. Podoben ukrep so sprejeli tudi v Washingtonu, navaja tiskovna agencija Reuters.

K razveljavitvi odločitve sodnika Kacsmaryka je pozvalo tudi več kot 300 vodstev biotehnoloških in farmacevtskih podjetij, vključno z izvršnim direktorjem Pfizerja Albertom Bourlo.

Splav na zahtevo je prepovedan v 12 ameriških zveznih državah, v še 14 pa je omejen med šestim in 22. tednom nosečnosti, navaja nevladna organizacija Guttmacher Institute, ki se zavzema za pravico do abortusa. Zvezne države so prepovedi umetne prekinitve nosečnosti uveljavile po lanski odločitvi vrhovnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!