Vodenje Nata zanima odhajajočega nizozemskega premierja

Svet 28. Okt 202317:16 3 komentarji
Mark Rutte
Mark Rutte (Foto: PROFIMEDIA)

Nato bo čez eno leto najverjetneje dobil novega vodjo. Jens Stoltenberg se bo po desetih letih na čelu zavezništva poslovil, ugibanj o novem generalnem sekretarju pa je trenutno ogromno. Zanimanje za položaj pa je javno danes izrazil odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte.

Odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja zanima mesto generalnega sekretarja Nata. “Takšna vloga bi bila zanimiva, saj bi ponujala priložnost, da nekaj let prispevam na mednarodnem prizorišču v obdobju dramatičnih globalnih sprememb,” je dejal Rutte v pogovoru za nizozemski radio Den Haag FM.

Kot je še ocenil, ima za to, da bo izbran za šefa Nata bolj malo možnosti. “Glede na politično podporo obstaja velika možnost, da bo to mesto zasedla Evropejka, kar pa bi bilo prav tako zelo dobro,” je komentiral Rutte, ki je nizozemski premier z najdaljšim stažem.

Rutte je na Nizozemskem vodil štiri zaporedne vlade od leta 2010, po razpadu vladne koalicije julija letos pa je napovedal umik iz domače politike. Prav tako se je odpovedal vodenju stranke VVD, ki jo je vodil 13 let. Na novembrske volitve jo bo popeljala Dilan Yeşilgöz-Zegerius, ki je v zadnji Ruttejevi vladi vodila pravosodno ministrstvo.

Ruttejevo zanimanje za najvišji položaj v zvezi Nato je pomembna napoved v kontekstu bližajoče se spremembe na čelu severnoatlantskega zavezništva. Dosedanjemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu se bo mandat namreč po letošnjem enoletnem podaljšanju iztekel oktobra 2024. Po desetih letih vodenja zavezništva naj bi se tudi dokončno poslovil s položaja, piše Reuters.

Jens Stoltenberg
Johanna Geron/REUTERS

Nato bo tako skozi turbulentno obdobje novih konfliktov popeljal nekdo drug. Poleg odhajajočega nizozemskega premierja z mestom generalnega sekretarja povezujejo tudi številne druge sedanje in nekdanje evropske voditelje, med katerimi izstopa sedanja predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Nekateri pa so lepe možnosti, da zasedeta mesto Natovega šefa, pripisali tudi estonski premierki Kaji Kallas in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje