Vojna v Ukrajini: kaj se je zgodilo ponoči

Svet 25. Feb 202207:30 > 07:32 1 komentar
Kijev
Reuters

Ponoči je v Kijevu odjeknilo več eksplozij. Ruske enote so se še bolj približale ukrajinski prestolnici, Evropska unija pa je sprejela nove sankcije proti Rusiji.

Vojna v Ukrajini se nadaljuje. Ponoči so mediji poročali o več eksplozijah v Kijev. V ukrajinski prestolnici je tudi novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki je ponoči poročala, da je slišati več eksplozij, dve res močni zelo blizu. Tudi ekipa CNN je poročala, da je bilo v središču mesta slišati dve močni eksploziji, za tretjo pa, da je odjeknila nekje v bližini.

Ruske sile so se ponoči še bolj približale Kijevu. Po poročanju CNN, ki navaja visoke ameriške uradnike, naj bi bili ruski vojaki le okoli 32 kilometrov oddaljeni od glavnega mesta.

Obsežne sankcije proti Rusiji

Ponoči je potekalo krizno zasedanje EU, ki se je po večurni razpravi končalo v zgodnjih jutranjih urah. Voditelji so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji.

Sankcije zadevajo finance, energetiko, transport in vizume za rusko elito, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Povedala je, da bodo takšne sankcije Rusiji onemogočile nakup tehnologije, s katero bi posodabljala naftne rafinerije, ali denimo dobila rezervne dele za svoja letala.

“Paket sankcij je obsežen in kaže na to, kako enotna je EU,” je ob tem tvitnila von der Leyen. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo Ukrajini ponudili 300 milijonov evrov pomoči, pomagali ji bodo tudi z vojaško opremo.

Sankcije pa ne bodo zajele uvoza ruskega plina v EU. Na novinarsko vprašanje o tem, je von der Leyen odgovorila, da je prioriteta najti način, da Evropa ne bi bila tako energetsko odvisna od Rusije.

O VOJNI V UKRAJINI SMO VČERAJ V ODDAJAH N1 STUDIO GOVORILI S ŠTEVILNIMI GOSTI


->Petra Sovdat: “V torek lahko pričakujemo podražitev kurilnega olja”
->Vladimir Prebilič: Putin ni držal besede
->Matjaž Nahtigal: “Putin že dolgo proučuje ranljive točke Evrope”
->Matej Tonin: Gospodarstvo naj se pripravi na kibernetske napade
->Zlatko Šabič: Možno je, da bo Putin Ukrajino potegnil k sebi
->Iz Ukrajine za N1: “Zelo nas je strah”


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje