Vojna v Ukrajini: na jugu in vzhodu države se krepijo spopadi

Svet 11. Dec 202211:07 > 13:11 14 komentarjev
ukrajina Herson
REUTERS/Anna Voitenko

Ruske sile napadajo položaje v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, ruski vojaki naj bi zasedli položaje v bližini dveh manjših mest. Na jugu države se prav tako krepijo spopadi - ruske sile so napadle Odeso, ukrajinske sile pa so se odzvale z napadom v Melitopolju, ki ga zaseda Rusija.

“Na območju regije Doneck so ruske enote nadaljevale napade in pregnale sovražnika z utrjenih položajev,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Zatrdil je, da so položaje zavzeli tudi na severu, med mestoma Kremina in Liman.

Ukrajinski izstrelki so medtem poškodovali avtobusno postajo in šolo v mestu Doneck, so sporočili ruski uradniki, ki jih navaja ruska tiskovna agencija Tass. Poročali so o več zračnih napadih, poročil o žrtvah ni bilo.

Ukrajinska vojska naj bi bila v Donecku že več tednov v defenzivi in poskuša zadržati svojo obrambno linijo pred industrijskim mestom Doneck in vzhodno od poseljenega območja med sosednjima mestoma Slovjansk in Kramatorsk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na tem območju, zlasti v bližini mesta Bahmut, potekajo srditi boji, pri čemer obe strani poročata o velikih izgubah. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko vojsko obtožil, da na frontni liniji v Doneškem bazenu uničuje mesto za mestom.

Na jugu Ukrajine je prav tako prišlo do več napadov z obeh strani, poroča britanski BBC. Proruske oblasti v Melitopolju so sporočile, da sta bili v ukrajinskem raketnem napadu ubiti dve osebi, deset pa ranjenih, medtem ko je Ivan Fedorov, ukrajinski župan Melitopolja v izgnanstvu, dejal, da je bilo ubitih “več deset okupatorjev”.

Odeso napadli z brezpilotnimi letalniki

Ruske sile so medtem napadle ukrajinsko pristaniško mesto Odesa z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave, so po navedbah BBC sporočili ukrajinski uradniki. Približno 1,5 milijona gospodinjstev je ostalo brez elektrike.

“Razmere v regiji Odesa so zelo težke,” je v svojem nočnem video nagovoru dejal predsednik Volodimir Zelenski. “Na žalost so bili zadetki kritični, zato bo za ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo potrebno več kot le čas. To ne bo trajalo nekaj ur, ampak nekaj dni.”

Bahmut Ukrajina
REUTERS/Yevhen Titov

Namestnik vodje predsednikovega urada Kirilo Timošenko je v soboto dejal, da po ruskih raketnih napadih v Odesi v bližnji prihodnosti ne bo elektrike. Vendar je dejal, da je bilo doslej mogoče ohraniti delovanje ključne infrastrukture, kot so bolnišnice, porodnišnice in elektrarne.

Rusija vse od oktobra z obsežnimi valovi raketnih napadov in napadov z brezpilotnimi letali cilja predvsem ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Zaskrbljenost Evropske unije zaradi odnosov med Turčijo in Rusijo

Poglabljanje gospodarskih vezi med Turčijo in Rusijo navkljub sankcijam EU proti Moskvi je “razlog za veliko zaskrbljenost”, je v pismu evropskemu parlamentu zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Joseph Borrell.

Poudaril je, da EU in Turčija tvorita carinsko unijo, ki omogoča prost pretok blaga, slednje pa vključuje tudi “blago dvojne rabe”. To se lahko uporablja tako za vojaške kot tudi za civilne namene. Ob tem Borrell opozoril Turčijo, da naj Rusiji ne omogoči nikakršne možnosti zaobiti sankcije, ki jih je proti njim sprožila EU.

Medvedjev: Rusija pospešuje izdelavo najmočnejših vrst orožja

Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je dejal, da Rusija pospešuje proizvodnjo orožja nove generacije, da bi se “zaščitila pred sovražniki v Evropi, ZDA in Avstraliji”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem sicer ni navedel podrobnosti o novih vrstah orožja.

“Sovražniki so se vkopali v Kijevski pokrajini naše rodne Male Rusije,” je po navedbah AFP na družbenem omrežju Telegram še zapisal Medvedjev, ki je uporabil izraz, s katerim so v času carske Rusije označevali ozemlja današnje Ukrajine, ki so bila del ruskega imperija.

Zapisal je še, da so “sovražniki Rusije, ki sodelujejo z nacisti”, prisotni v Evropi, ZDA, Kanadi, Japonski, Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Težave za ukrajinske begunce na Češkem

Za razburjenje češke javnosti pa so poskrbeli tamkajšnji poslanci. Skupina ukrajinskih beguncev je bila namreč od pomladi, ko so pobegnili pred vojno v domovini, nastanjena v zimskem počitniškem bivališču, ki je v lasti spodnjega doma češkega parlamenta. Ker je več čeških poslancev izrazilo željo, da bi objekt radi uporabili za zimske počitnice, bodo morali begunci omenjen objekt zapustiti, kar je naletelo na kritike širše javnosti.

ukrajinski begunci češka
Profimedia

Po besedah lokalnih oblasti so za begunce že našli nadomestno namestitev, vendar je odločitev o njihovi premestitvi močno razburila tudi češkega premierja Petra Fialo. “Ukrajinski begunci bi morali ostati tam, to se ne bi smelo zgoditi,” je dejal Fiala za češko televizijo.

Po podatkih češkega notranjega ministrstva je od 24. februarja, ko se je začela vojna v Ukrajini, v državo prišlo skoraj 467.000 Ukrajincev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje