Pozor pri spletnih nakupih: katere so sumljive spletne strani?

Slovenija 11. Dec 202210:05 1 komentar
sumljive spletne strani
Tržni inšpektorat

Več potrošnikov so v zadnjem času ogoljufali spletni prevaranti. Potrošniki so mislili, da kupujejo obutev priznanih blagovnih znamk, a izdelkov niso dobili ali pa so bili ti bistveno drugačni od obljubljenih čevljev. Tržni inšpektorat je pripravil seznam sumljivih spletnih strani. Na kaj morate biti pozorni pri spletnih nakupih in kje poiskati pomoč, če se nakupovanje zalomi?

Več potrošnikov je v zadnjem mesecu na tržni inšpektorat oddalo prijave spletnih prevar. Na spletnih straneh, ki ponujajo obutev priznanih blagovnih znamk, so namreč naročili čevlje. Kljub temu, da so izdelke plačali, pa pošiljka ni nikoli prispela. Nekaterim je uspelo vzpostaviti komunikacijo s prodajalcem, ki pa se čez čas, tako kot pri ostalih potrošnikih, ni več odzival, so zapisali na inšpektoratu.

Na inšpektoratu so pregledali spletne strani in ocenili, katerim ne gre zaupati. Ponudnik skuša potrošnike zvabiti v hiter nakup bodisi z visokimi popusti bodisi izredno nizkimi cenami za izdelke, ki so zelo popularni predvsem med mladimi. Spletne strani so prevedene v slovenski jezik, kar pa še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. Spletni prevaranti največkrat tekste delno prevedejo s spletnimi prevajalniki, delno pa tekste enostavno kopirajo z drugih, verodostojnih slovenskih spletnih strani. Tako lahko spletna stran deluje povsem legitimno, za njo pa se skriva nekdo, ki preži na potrošnike.

Splošne pogoje nepridipravi skopirajo s spletnih strani slovenskih prodajalcev, a lahko vsebujejo tudi podatke o drugih povezanih podjetjih, ki sicer nudijo podporne storitve legitimnim prodajalcem, z lažnimi spletnimi stranmi pa niso nikakor povezani. V teh primerih gre za zlorabo imen teh podjetij, ki so prav tako žrtve prevare.

Spletne prevare so vedno pogostejše, prevaranti pa hitro in spretno spreminjajo URL naslove, tako da teh še ni mogoče povezati s spletnimi prevarami, zato je pri spletnih nakupih potrebne veliko previdnosti, so še opozorili.

Inšpektorat svari pred nakupi na straneh:

  • www.jordanslovenija.co
  • www.jordansslovenjia.com
  • www.jordanljubljana.com
  • www.airjordanslovenija.com
  • www.drmartensslovenia.com
  • www.drmartenssi.top
  • www.adidasyeezyslovenija.com
  • www.adidasoutletslovenija.com
  • www.adidasoutletslovenija.com
  • www.converseslovenijaonline.com
  • www.converseallstarslovenija.com
  • www.pumaslovenia.com
  • www.pumaslovenija.com
  • www.pumaslovenijasi.com
  • www.uggslovenijaoutlet.net
  • www.lacosteslovenija.com
  • www.lascoteslovenija.com
  • www.pecoattire.com
  • www.amiesuit.com
  • www.tofgh.shop

Na kaj morate biti pozorni?

Vedno najprej poiščite in preverite podatke o prodajalcu. Načeloma so podatki verodostojnih spletnih trgovcev lahko dostopni že na njihovi spletni strani. Preverite sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim poslujejo. Na različnih socialnih omrežjih in spletnih forumih lahko preverite, kakšne izkušnje imajo z dotičnim podjetjem drugi potrošniki.

sumljive spletne strani sumljive spletne strani
Tržni inšpektorat
sumljive spletne strani sumljive spletne strani
Tržni inšpektorat

Nakup blaga od neznanega oziroma nepreverjenega prodajalca je lahko tvegan, posebno, kadar ima ta sedež v tretji državi. Ni namreč nujno, da boste naročene izdelke prejeli. Lahko se zgodi, da boste prejeli izdelke, ki se bodo od vaših pričakovanj glede na oglaševanje prodajalca bistveno razlikovali.

Na inšpektoratu priporočajo, da preverite domeno spletne strani na strani whois. Ugotavljajo, da so domene lažnih spletnih strani registrirane relativno kratek čas. Registrar domene je navadno javnosti skrit ali pa se prevaranti poslužijo storitev različnih podjetij, ki dodeljujejo in registrirajo domene. Opozarjajo še, da uporaba domene s končnico .si še ne pomeni, da gre za podjetje iz Slovenije, saj lahko domeno registrira kdorkoli.

Pogosto se zgodi, da med zadetki iskanja določenega izdelka najdete zapisan URL naslov, na primer www.jordansslovenija.com, ko pa nanj kliknete, vas usmeri na spletno stran z drugačnim URL naslovom. URL naslov se lahko povsem razlikuje, lahko pa gre zgolj za zamenjavo vrstnega reda črk, drugačno končnico ali pa izpuščeno črko. To je razvidno tudi iz nekaterih zgoraj navedenih spletnih strani, ki imajo različne URL naslove, spletna trgovina pa je povsem enaka ali pa vsaj zelo podobna.

Možnost plačila po povzetju ne pomeni nujno tudi dodatne varnosti, saj kot smo že omenili, lahko prejmete bistveno drugačen izdelek od pričakovanega ali pa celo prazen paket.

Kje poiskati pomoč?

Potrošniki se, v primeru težav z nakupom od prodajalca s sedežem v Sloveniji, lahko za pomoč obrnete na tržni inšpektorat. Če se prodajalec nahaja v drugi državi članici Evropske unije, se lahko za pomoč obrnete na Evropski potrošniški center. V primerih nakupa od prodajalca iz tako imenovane tretje države pa pomoč lahko iščete le pri morebitnih potrošniških organizacijah v državi prodajalca.

Informacije o varni uporabi spleta so zbrane tudi na strani varninainternetu.si

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje