Vrh Aseana: skupne deklaracije niso sprejeli, na tapeti tudi Severna Koreja

Svet 13. Nov 202211:04 > 15:16 3 komentarji
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Foto: Rusko zunanje ministrstvo/REUTERS)

Na vrhu Aseana v Kambodži pričakovano niso sprejeli skupne deklaracije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes za to obtožil ZDA in menil, da si skušajo skupaj z Natom prisvojiti azijsko-pacifiško regijo z njeno militarizacijo. Je pa ameriška delegacija med nastopom Lavrova ostala v dvorani. ZDA, Japonska in Južna Koreja so medtem napovedale "močen in odločen odgovor", če bo Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus.

“Danes nismo sprejeli skupnih odločitev, ker so ZDA in njihove zahodne zaveznice vztrajale pri povsem nesprejemljivem besedilu glede razmer v Ukrajini,” je novinarjem po zasedanju dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Kritičen je bil tudi glede vpliva ZDA in Nata v regiji. “Nedavno so predstavili indijsko-pacifiško strategijo. Ti koncepti vzpodbujajo oblike, ki niso odprte za vse, ampak v bistvu tekmujejo z vključujočimi strukturami Aseana in obsegajo tudi militarizacijo regije z očitnim osrednjim namenom omejevanja Kitajske in ruskih interesov v azijsko-pacifiški regiji,” je še dejal Lavrov.

Zveza Nato po njegovih besedah ni več izključno obrambno zavezništvo, ampak namerava v tej regiji igrati vodilno vlogo ter “tako imenovano obrambno linijo že premika na Južnokitajsko morje”.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sobotnem govoru na vrhu potrdil okrepljeno partnerstvo med ZDA in Aseanom. Kot je zatrdil, je Asean je v središču indijsko-pacifiške strategije njegove vlade, vezi z državami v regiji pa namerava dvigniti na raven strateškega partnerstva.

ZDA, Japonska in Južna Koreja svarijo Pjongjang pred jedrskim poskusom

Skupno izjavo so na današnjem srečanju v Phnom Penhu podali Biden, japonski premier Fumio Kishida in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol.

Seul in Washington že več mesecev opozarjata, da je Severna Koreja pripravljena izvesti nov jedrski poskus, ki bi bil že sedmi v državi in prvi po letu 2017. Bojazni so okrepile, potem ko je Pjongjang v zadnjem času izvedel več raketnih poskusov.

Biden se je sestal s predstavnikoma Japonske in Južne Koreje dan pred napovedanim srečanjem s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, na katerega bo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poskušal pritisniti, da bi obvladal režim severnokorejskega voditelja Kim Jong Una.

Trije voditelji so v današnji skupni izjavi obsodili severnokorejske izstrelitve raket, vključno z medcelinsko balistično raketo. “Predsednik Biden je ponovil, da je zaveza ZDA obrambi Japonske in Koreje trdna in podprta s celotnim obsegom zmogljivosti, vključno z jedrskimi,” piše v izjavi.

Biden se bo srečal s Xijem ob robu vrha skupine G20 na Baliju.

ASEAN
Kevin Lamarque/Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje