Vrh v Kambodži: strateška vprašanja, vojna v Ukrajini in Bidnov lapsus

Svet 12. Nov 202216:27 1 komentar
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

V Kambodži so se zbrali voditelji držav Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), vrha te povezave pa se je udeležil tudi predsednik ZDA Joe Biden. Ta je povedal, da bosta ZDA in Asean diplomatske vezi nadgradila v "celovito strateško partnerstvo". Medtem ko je japonski premier Fumio Kišida na vrhu obsodil severnokorejske raketne poskuse, je zunanji minister Ukrajine Dmitro Kuleba Rusijo obtožil "iger lakote" s svetom.  

V Kambodži poteka vrh Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), kjer je danes spregovoril tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je med drugim potrdil okrepljeno partnerstvo med ZDA ter Aseanom in napovedal za 850 milijonov dolarjev (več kot 819 milijonov evrov) naložb v nove pobude za “krepitev Aseana in povečanje povezljivosti v jugovzhodni Aziji”.

Prav tako je poudaril pomen indijsko-pacifiške regije za svojo administracijo. “Asean je v središču indijsko-pacifiške strategije moje vlade,” je zatrdil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je nadaljeval, bosta Asean in ZDA sodelovala pri reševanju “največjih vprašanj našega časa”, vključno s podnebnimi spremembami in grožnjami pravni državi, ter tako gradila “indijsko-pacifiški prostor, ki bo svoboden in odprt, stabilen in uspešen, odporen in varen”.

Bidnov govor pa v tujih medijih ni odmeval le zaradi njegove vsebine, pač pa tudi zato, ker se je 79-letnemu ameriškemu predsedniku znova zareklo – državo gostiteljico, Kambodžo, je po navedbah tiskovne agencije Reuters zamenjal za Kolumbijo. Dejal je: “Zdaj, ko smo spet skupaj v Kambodži, se veselim napredka, ki bo še odločnejši od tistega, ki smo ga že naredili, in želim se zahvaliti premierju Kolumbije za njegovo vodstvo v času, ko predseduje Aseanu, ter za to, da nas gosti.”

Premier, ki ga je Biden imel v mislih, seveda ni kolumbijski, ampak kamboški – Hun Sen.

Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Japonski premier oster do raketnih poskusov Severne Koreje

Japonski premier Fumio Kišida je medtem na vrhu danes ostro kritiziral več nedavnih raketnih poskusov Severne Koreje. Dejal je, da takšnih provokacij ne bi smeli dopuščati ter da gre za jasen in resen izziv za mednarodno skupnost, navaja dpa.

Kišida je kritiziral tudi rusko invazijo na Ukrajino in grožnje z uporabo jedrskega orožja. Enostranske spremembe statusa quo ne bi sprejeli ne v Aziji ne drugod po svetu, je ocenil, vendar pa pri tem ni neposredno omenjal kitajske grožnje Tajvanu. Pozval je k usklajenemu mednarodnemu odzivu tako na provokacije Pjongjanga kot na rusko agresijo in poudaril pomen celovitega izvajanja sankcij Združenih narodov proti Severni Koreji. Resolucije ZN tej državi namreč prepovedujejo testiranje balističnih raket vseh dosegov, ki lahko glede na zasnovo nosijo jedrske bojne konice.

Kaj je na vrhu Aseana povedal ukrajinski minister?

Na vrhu je danes nastopil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. V kontekstu vojne v domovini se je voditeljem držav jugovzhodne Azije zahvalil za sporočilo politične podpore in opozoril, da se Rusija s svetom igra “igre lakote”. Pri tem je imel v mislih sporazum o izvozu žita čez Črno morje, katerega veljavnost poteče 19. novembra in za katerega se Moskva še ni odločila, ali ga namerava obnoviti.

Tudi neformalni petkov sestanek med predstavniki ZN in Rusije o izvozu žita in gnojil iz Ukrajine in Rusije ni prinesel preboja, temveč sta strani le izmenjali mnenja.

Asean
Cindy Liu/REUTERS

“Pozivam članice združenja Asean, naj uporabijo vse možne metode, da bi Rusiji preprečile, da se s svetom igra igre lakote,” je dejal Kuleba in dodal, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se prav tako udeležuje vrha, ni zaprosil za srečanje z njim. “Prav nič ne kaže na to, da bi si Rusija iskreno prizadevala za pogajanja,” je ocenil.

Vendar pa je Kuleba na srečanju izrazil zadovoljstvo nad podpisom sicer simbolične pogodbe o prijateljstvu in sodelovanju med Ukrajino in državami skupine Asean. “Raziskali in izkoristili bomo vse priložnosti za vzpostavitev globljih odnosov z državami Asean,” je napovedal.

Članice Aseana so Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam. Predvidoma se jim bo pridružil tudi Vzhodni Timor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje