Vrhovno sodišče ZDA: reforma obamacare skladna z ustavo

Svet 17. Jun 202118:43 > 19:56 0 komentarjev
Vrhovno sodišče ZDA
Jonathan Ernst/REUTERS

Vrhovno sodišče v ZDA je zavrnilo zahtevo za razveljavitev reforme obamacare, ki so jo pod vodstvom Teksasa vložile konservativne zvezne države.

Vrhovno sodišče ZDA je s sedmimi glasovi proti dvema potrdilo ustavnost zdravstvene reforme nekdanjega predsednika Baracka Obame, znano kot obamacare. Ta je omogočila dostop do zdravstvenega zavarovanja okrog 20 milijonom Američanov, sodišče pa je zavrnilo zahtevo za razveljavitev reforme, ki so jo vložile konservativne zvezne države.

Republikanci so reformo obamacare napadali praktično od njene potrditve leta 2009. Vrhovno sodišče je tokrat že tretjič zavrnilo zahtevo republikancev za njeno razveljavitev. 18 zveznih držav, ki so vložile tožbo proti reformi, je vodil Teksas. Nasprotniki reforme so jo pred leti napadali s stališča, da je zahteva o plačilu višjih davkov za tiste, ki se ne bodo zavarovali, neustavna. Vrhovno sodišče je to leta 2012 zavrnilo s tesno večino petih glasov proti štirim.

Osnove za tožbo ni bilo

Republikanska večina v kongresu je s pomočjo predsednika Donalda Trumpa leta 2017 ta nepriljubljeni davek, ki je nekoliko olajšal proračunsko porabo za reformo, odpravila z novim zakonom. Reforma je kljub temu preživela. Nasprotniki reforme so sedaj nastopili s stališča, da če zahteva po višjem davku, ki je bila eden od stebrov reforme, ne velja več, potem ne bi smela veljati več niti celotna reforma.

Vrhovni sodnik Stephen Breyer
Erin Schaff/REUTERS

S tem so uspeli na prvi stopnji in nato še na prizivnem sodišču New Orleansa, tokrat pa doživeli razočaranje, kljub temu, da ima zvezno vrhovno sodišče trenutno konservativno večino. Mnenje večine sedmih sodnikov, da države nimajo pravne osnove za tožbo, ker niso utrpele nobene škode z ukinitvijo zahteve po plačilu davka oziroma s celotno reformo, je napisal liberalni Stephen Breyer.

Obamacare pomembna za demokrate

Predsednik ZDA Joe Biden je odločitev sodišča označil za veliko zmago ameriškega ljudstva. Bidnova vlada pravi, da je zaradi obamacare trenutno zdravstveno zavarovanih več kot 31 milijonov ljudi, ki bi bili sicer brez tega. Aktualna administracija si želi obamacare utrditi in razširiti; v Bidnovem zakonu o pomoči zaradi koronavirusa je več subvencij zveznim državam za zavarovanje ljudi prek obamacare. Številnim z nižjimi dohodki tako za zavarovanje ni potrebno plačati. Le nekaj republikanskih držav zavrača sredstva za zavarovanje svojih prebivalcev.

Obamacare po sprejetju ni bila priljubljena in republikanci so zaradi tega dobili kongresne volitve leta 2010. Decembra 2016 je obamacare podpiralo 46 odstotkov Američanov, danes pa ista anketa Fundacije Kaiser ugotavlja 54-odstotno podporo. Obamacare je med drugim prepovedala diskriminacijo bolnih pri zavarovanju, mladim do 26 leta starosti je omogočila, da so zavarovani prek staršev, ženske imajo dostop do kontracepcije, vsi pa med drugim do zastonj preventivne nege in zdravstvenih pregledov za odkrivanje raka ter drugih bolezni.

Vrhovno sodišče je danes prav tako soglasno z devetimi glasovi razsodilo v prid katoliške dobrodelne organizacije Katoliška socialna služba (CSS), ki zavrača sodelovanje z istospolnimi pari pri posvojitvah otrok. Mesto Philadelphia je zavrnilo sodelovanje s to organizacijo, vrhovno sodišče pa je soglasno sklenilo, da je zavračanje sodelovanja Philadelphie neustavno. Predsednik Vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je zapisal, da organizacija nikomur ne vsiljuje svoje vere, ampak le želi izvajati svoje poslanstvo na način, ki je skladen z njenimi verskimi prepričanji. Organizacija na primer prav tako ne sodeluje z neporočenimi pari.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!