Le vprašanje časa, kdaj bo izbruhnil vulkan na Islandiji

Svet 13. Nov 202309:46 0 komentarjev

Islandski vulkanologi opozarjajo, da je le vprašanje časa, kdaj bo izbruhnil vulkan Fagradalsfjall. Oblasti so minuli konec tedna razglasile izredne razmere. Mesto Grindavik s približno štiri tisoč prebivalci, ki je v neposredni bližini, so evakuirali.

Le vprašanje časa je, kdaj bo islandski vulkan Fagradalsfjall izbruhnil, poročajo islandski mediji.

Oblasti so minuli konec tedna razglasile izredne razmere. Mesto Grindavik s približno štiri tisoč prebivalci, ki je v neposredni bližini, so evakuirali.

Vulkanologi so namreč zaznali pomembne spremembe v kopičenju podzemne magme. Zaradi tega so se tamkajšnja policija in pristojni za civilno zaščito odločili za evakuacijo mesta in razglasili izredne razmere. Islandska agencija za civilno zaščito se je za evakuacijo odločila, potem ko meteorološka agencija ni mogla izključiti, da bi “magmatski tunel, ki nastaja, lahko dosegel Grindavik”.

Islandski profesor vulkanologije Thor Thordason za BBC v nedeljo dejal, da vulkan lahko izbruhne kadarkoli v naslednjih dneh. Poudaril je, da je 15 kilometrov dolga reka magme, ki teče pod polotokom, še vedno aktivna. V nedeljo so v samo šestih urah na Islandiji zaznali več kot 880 šibkejših potresov. Na ulicah najbolj prizadetega Grindavika so nastale globoke luknje in razpoke, posledice si lahko ogledate v posnetku na vrhu članka.

“Zato na žalost govorimo o skorajšnjem izbruhu. Zdi se, da je najverjetnejša stran izbruha v mestu Grindavik,” je povedal za BBC.

Od konca oktobra so na polotoku Reykjanes, na katerem je ognjenik Fagradalsfjall, zaznali več kot 20 tisoč potresov. Fagradalsfjall je od glavnega mesta Reykjavik oddaljen približno 40 kilometrov in je prvič po 800 letih mirovanja nazadnje izbruhnil leta 2021.

V četrtek so zaradi nevarnosti potresov za goste začasno zaprli priljubljeni geotermalni bazen Modra laguna, ki leži severno od Grindavika. Prav tako so zaprte vse ceste, ki vodijo do mesta, razen za nujne primere. Poleg kopališča je tudi geotermalna elektrarna Svartsengi, največja dobaviteljica elektrike in vode za ogrevanje za celotni polotok.

Islandija je ena od geološko najbolj aktivnih regij na svetu s približno 30 aktivnimi vulkani.

Julija je v Fagradalsfjallu izbruhnil Litli-Hrutur, ki je privabil turiste na mesto “najnovejšega otroškega vulkana na svetu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!