Vulkan na španski La Palmi uničil okoli sto hiš

Svet 20. Sep. 202112:35 > 12:55
Delite:

Vulkan, ki bruha na španskem otoku La Palma, je uničil približno sto hiš. "Lava na svoji poti ni pustila ničesar," je dejal župan kraja El Paso, katerega prebivalce so zaradi vulkanskega izbruha evakuirali.

“Uničenih je več hiš,” je povedala tiskovna predstavnica regionalne vlade Kanarskih otokov. Župan kraja El Paso Sergio Rodriguez je povedal, da je bilo v njegovi občini “približno 20 hiš povsem uničenih”. “Lava na svoji poti ni pustila ničesar,” je dejal. Dodal je, da so prebivalci negotovi.

Po poročanju španskih medijev je bilo v izbruhu vulkana, ki se je začel v nedeljo okoli 15. ure po lokalnem času, poškodovanih sto hiš. Do zdaj so na varno prepeljali približno 5.000 prebivalcev otoka, na katerem živi 80.000 ljudi. Davi so sporočili, da nadaljnjih evakuacij ne načrtujejo.

Po navedbah predsednika Kanarskih otokov Angela Victorja Torresa naj bi vulkan Cumbre Vieja vseboval med 17 in 20 milijonov kubičnih metrov lave. Tako da se bo izbruh nadaljeval, je sporočil po Twitterju. Vendar pa po ocenah pristojnih ne bo novih mest izbruha, je dodal.

V nedeljo zvečer je na otok prispel tudi španski premier Pedro Sanchez, ki je odpovedal pot na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Prebivalcem je zagotovil hitro pomoč. “Prebivalci otoka so lahko mirni, saj ima država na razpolago dovolj virov in osebja,” je zagotovil. Obljubil jim je tudi, da bodo poskrbeli za njihovo varnost.

Komentari

Vaš komentar