Zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše na tapeti tudi Trumpov odvetnik

Svet 23. Mar 202307:49 0 komentarjev
Donald Trump
Profimedia

Ameriško zvezno prizivno sodišče je v sredo potrdilo odločitev zvezne sodnice v Washingtonu, da lahko posebni tožilec Jack Smith v preiskavi Donalda Trumpa zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše zasliši njegovega odvetnika Evana Corcorana oziroma ima dostop do določenih dokumentov.

V ameriškem pravu običajno velja načelo zaupnosti med odvetnikom in stranko, zaradi česar odvetniku ni potrebno razkriti pogovorov s stranko ali predati dokumentacije. Obstajajo pa izjeme, če obstaja sum, da je tudi odvetnik zagrešil kaznivo dejanje.

Sodba Jacku Smithu omogoča, da zaobide Trumpov privilegij med odvetnikom in stranko, potem ko je sodnica Berly Howell ugotovila, da so v dokumentih, ki jih zahteva, znamenja kaznivih dejanj. Odvetniki Donalda Trumpa so se na torkovo odločitev sodnice nemudoma pritožili, prizivno sodišče pa je prav tako ukrepalo takoj. Evan Corcoran mora dokumente predložiti veliki poroti, ki jo je sklical Smith in bo odločala o morebitni obtožnici Trumpa.

Bivši predsednik ZDA bije pravno vojno na številnih frontah, kjer njegovi odvetniki zavlačujejo postopke. Obtožnica se obeta v New Yorku zaradi ponarejanja poslovnih listin v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju.

Prav tako v Georgii zaradi oporekanja izidu predsedniških volitev 2020. Smith pa poleg preiskave o odtujenih dokumentih vodi še preiskavo zaradi spodbujanja napada na kongres 6. januarja 2021. Nadaljuje se tudi civilna tožba pisateljice E. Kean Carroll, ki trdi, da jo je Trump pred desetletji spolno zlorabil.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!