Zasedanje ljudskega kongresa: še en mandat Šiju, nov premier in več za obrambo

Svet 05. Mar 202307:49 > 10:22 0 komentarjev
Kitajska
Thomas Peter/REUTERS

Na Kitajskem se je začelo zasedanje ljudskega kongresa. Zasedanja, ki poteka vsako leto in bo trajalo dober teden dni, se udeležuje okoli 3.000 delegatov. Na kongresu naj bi potrdili novo vlado, cilj petodstotne gospodarske rasti ter povečanje izdatkov za obrambo. Načrtovane spremembe v kitajski vladi bodo največje v zadnjem desetletju.

V Pekingu se je danes začelo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, na katerem bo približno 3.000 delegatov po pričakovanjih Ši Džinpingu podelilo tretji petletni mandat na čelu države.

Delegati bodo imeli možnost ponovno podpreti 69-letnega Šija zaradi ustavnih sprememb, sprejetih pred petimi leti, s katerimi je kongres odpravil omejitev dveh predsedniških mandatov. Ši bi tako lahko postal kitajski predsednik z najdaljšim stažem. Centralni komite kitajske komunistične partije pa mu je že oktobra lani zaupal nov mandat generalnega sekretarja in poveljnika kitajskih oboroženih sil.

Na kongresu bodo delegati najverjetneje na mesto premierja predvidoma imenovali nekdanjega šanghajskega partijskega šefa in dolgoletnega Šijevega zaveznika Li Čjanga. Ta bo nasledil Li Kečjanga, ki naj bi odhajal v pokoj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ši Džinping in Li Kečjang
Ši Džinping in Li Kečjang (Thomas Peter/REUTERS)

Odhajajoči premier je na letnem zasedanju pred predajo poslov napovedal cilj gospodarske rasti v višini približno pet odstotkov. Podoben cilj si je Kitajska sicer zadala tudi lani, vendar je zaradi politike strogih protikoronskih omejitev dosegla le 3-odstotno rast.

Na zasedanju kongresa bo predstavljen tudi novi proračun, s katerim naj bi se v času naraščajočih napetosti z ZDA povišali obrambni izdatki za okoli sedem odstotkov. Kitajska vojaška modernizacija ne bo predstavljala grožnje nobeni državi, temveč bo pozitivna sila pri ohranjanju regionalne stabilnosti in svetovnega miru, pri tem poudarjajo v Pekingu. Dodajajo tudi, da EU kljub različnim stališčem glede ruske invazije še vedno vidi kot celovito strateško partnerico, s katero nima “bistvenih strateških razlik in konfliktov”.

Kitajski obrambni izdatki so sicer še vedno nizki v primerjavi z ZDA, ki so letos obrambnemu proračunu namenile več kot 800 milijard dolarjev, vendar določeni analitiki po navedbah AFP menijo, da Peking za vojsko porabi več denarja od uradno objavljenih zneskov. Do novega povečanja izdatkov za obrambo s strani Pekinga prihaja v času, ko so odnosi med Kitajsko in ZDA na najnižji ravni po dolgem času.

Peking
Thomas Peter/REUTERS

Tako delegati kongresa kot tudi člani nacionalnega odbora kitajske ljudske politične posvetovalne konference – najvišje svetovalne ustanove na Kitajskem, ki so s svojim zasedanjem začeli že v soboto –, bodo v prihajajočih dneh med drugim odločali tudi o več kadrovskih vprašanjih, gospodarskem okrevanju in izboljšanju spolne vzgoje v šolah, poročajo kitajski mediji.

Kot navajajo, bodo udeleženci kongresa med drugim razpravljali o Šijevih načrtih o “intenzivni” in “široki” reorganizaciji državnih entitet in entitet vladajoče Komunistične partije, ki bi po mnenju analitikov vodila v še večjo prisotnost vladajoče stranke v državnih organih, povzema tiskovna agencija Reuters.

Li Kečjang se je v svojem nagovoru prav tako odločno izrekel proti neodvisnosti Tajvana in pozval k “mirni združitvi” tega otoka s Kitajsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!