Žbogar med razpravo o položaju v Libiji poudaril pomen spoštovanja prava

Svet 15. Maj 202406:39 3 komentarji
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Varnostni svet ZN je v torek razpravljal o položaju v Libiji, pri čemer je poslušal poročilo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana. Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je v razpravi med drugim poudaril pomen spoštovanja prava.

“Erozija spoštovanja vladavine prava ne postavlja pod vprašaj le pomena Varnostnega sveta, temveč tudi mednarodni red, ki je bil zgrajen z Ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom v njegovem središču,” je dejal Samuel Žbogar.

Razmere v Libiji so drugi in žal za zdaj tudi zadnji primer, ki ga je Varnostni svet predložil ICC. S tem je potrdil, da najbolj grozljivi zločini ogrožajo mednarodni mir in varnost,” je dodal in izrazil trdno podporo Slovenije ICC. Pozdravil je napredek pri preiskavah v Libiji, zlasti v zvezi s kaznivimi dejanji v objektih za pridržanje in kaznivimi dejanji med državljansko vojno 2014–2020 ter pri sodelovanju tožilca s civilno družbo s pristopom, ki se osredotoča na žrtve.

Libijske oblasti je pozval k izboljšanju sodelovanja s tožilstvom in pozdravil sodelovanje tožilstva s tretjimi državami, še posebej s skupno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj zoper migrante. Tožilec namerava preiskavo razmer v Libiji končati do konca leta 2025, vendar naj bi se sodelovanje z žrtvami nadaljevalo.

Žbogar je podprl poziv k dodatnim sredstvom za delo tožilstva v Libiji. “Na koncu naj ponovim, da trajnega miru ni mogoče doseči brez pravice. Da bi zagotovili pravičnost, bomo še naprej podpirali nepristranskost in neodvisnost ICC,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje