ZDA končale iskanje ostankov sestreljenega kitajskega balona

Svet 17. Feb 202320:23 0 komentarjev
ZDA našle balon
U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/REUTERS

Ameriško vojaško poveljstvo je sporočilo, da so končali iskanje ostankov kitajskega domnevno vohunskega balona. Najdene ostanke so odnesli v laboratorij FBI.

ZDA so končale iskanje ostankov kitajskega domnevno vohunskega balona, ki so ga sestrelile v začetku tega meseca, je sporočilo severno vojaško poveljstvo ZDA. Ostanke sedaj analizira laboratorij FBI.

“Operacije iskanja so se končale 16. februarja ob obali Južne Karoline, potem ko je ameriška mornarica, dodeljena severnemu poveljstvu ZDA, uspešno našla in pobrala ostanke visokoletečega nadzornega balona Kitajske,” je sporočilo poveljstvo.

“Zadnje dele ostankov so prenesli v laboratorij FBI v Virginiji za protiobveščevalno uporabo,” je dodalo.

Balon je preletel večji del ZDA, nakar so ga 4. februarja nad Atlantik pri Južni Karolini sestrelili. Republikanci na čelu z bivšim predsednikom Donaldom Trumpom so bili kritični, da ga niso sestrelili takoj ob odkritju, a predsednik Joe Biden je glede na pojasnila upošteval priporočilo vojske, da balona ni pametno sestreliti nad kopnim, ker ne morejo predvideti, kam bo padlo.

Peking vztraja, da je bila naprava namenjena nadzoru vremena in da je zašla s poti, Washington pa trdi, da gre za del obsežnega kitajskega programa vohunjenja po svetu z baloni, ki letijo na veliki višini.

Preberite še: Kitajska spreminja retoriko: “Peking se poskuša prikazati kot žrtev”

Po kitajskem balonu so ZDA sestrelile še tri neznane leteče objekte in republikanske kritike o počasnem ukrepanju so se obrnile v kritike prehitrega odločanje za sestrelitve.

Bidnova vlada doslej še ni znala pojasniti, za kakšne predmete je pravzaprav šlo. Zagotavlja pa, da ni bilo na njih nič živega, da ne gre za bitja iz vesolja, niti za del kitajskega vohunskega programa.

Biden je pojasnil, da je svoji ekipi ukazal, naj nekoliko dodela pravila postopanja v podobnih primerih, da ne bo nepotrebnih sestrelitev. Glede kitajskega balona pa je dejal, da se ne bo opravičil, ker da je šlo za kršitev suverenosti ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!