Zeman zapustil bolnišnico. Imenovanje novega premierja v nedeljo

Svet 27. Nov 202121:08 0 komentarjev
Miloš Zeman
PROFIMEDIA

Češki predsednik Miloš Zeman, pri katerem so pred dvema dnevoma potrdili okužbo s koronavirusom in ga zaradi tega še isti dan sprejeli nazaj v bolnišnico, je danes zapustil bolnišnico. V nedeljo bo imenoval novega predsednika češke vlade.

Zemanov tiskovni predstavnik Jiri Ovčaček je potrdil, da je češki predsednik Miloš Zeman davi zapustil vojaško univerzitetno bolnišnico v Pragi in odšel v predsedniško rezidenco v dvorcu Lany. Dodal je, da je za nedeljo ob 11. uri načrtovano, da bo češki predsednik Petra Fialo imenoval za novega češkega premierja.

Še vedno sicer ni jasno, kako bo imenovanje potekalo, saj bi moral biti 77-letni Zeman v skladu s pravili češkega ministrstva za zdravje dva tedna v izolaciji. “O obliki slovesnosti se še pogovarjamo,” je dejal Ovčaček.

Zemana so v bolnišnico prvič sprejeli 10. oktobra, dan po parlamentarnih volitvah, na katerih je največ glasov skupaj zbralo desnosredinsko zavezništvo treh strank pod vodstvom Fiale. Češkega predsednika so v četrtek izpustili iz bolnišnice, a se je še isti dan vrnil v bolnišnico, saj je bil njegov test pozitiven na okužbo s koronavirusom.

Zeman trpi za izgubo sluha in diabetično nevropatijo, zaradi katere je od letos priklenjen na invalidski voziček. Odbor češkega senata za ustavna vprašanja je tako podprl uvedbo postopka po 66. členu češke ustave, da bi se Zemana zaradi njegovega zdravstvenega stanja razglasilo za nesposobnega opravljati dolžnosti in pooblastila predalo predsedniku vlade in parlamenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!