Zgodovinska zaporniška fotografija Donalda Trumpa po predaji v Georgii

Svet 25. Avg 202306:48 7 komentarjev
Donald Trump
Trumpova zaporniška fotografija (Foto: Fulton County Sheriff's Office via REUTERS)

Donald Trump se je v Georgii predal oblastem zaradi obtožb o poskusih sprevračanja rezultatov predsedniških volitev leta 2020. Ker je plačal 200.000 dolarjev varščine, bo do sojenja na prostosti, a vseeno je nastala zgodovinska zaporniška fotografija nekdanjega predsednika ZDA.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je skupaj z 18 drugimi obtoženci obtožen dogovarjanja za razveljavitev izida volitev leta 2020 v tej južni zvezni državi, je v zaporu okrožja Fulton v Atlanti preživel manj kot pol ure, preden je v avtomobilski koloni odšel na letališče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za to, da bo čas do sojenja lahko preživel na prostosti, je moral plačati 200.000 dolarjev varščine oziroma okoli 184.500 evrov, poroča BBC. Eden od pogojev za izpustitev pod varščino je, da se mora vzdržati vseh komentarjev na družbenih omrežjih ali drugod, katerih namen je ustrahovati priče ali soobtožence. Prav tako ne sme komunicirati z drugimi soobtoženimi razen s pomočjo odvetnikov.

Tako kot drugi obtoženci v zadevi, ki so se do zdaj predali, so tudi 77-letnemu Trumpu med postopkom pridržanja naredili tako imenovano zaporniško fotografijo obraza. S tem je postal prvi nekdanji predsednik ZDA s tovrstno fotografijo. Na njej v beli srajci, modrem suknjiču ter rdeči kravati mrko gleda v kamero.

Zasebno letalo Donalda Trumpa Zasebno letalo Donalda Trumpa
Zasebno letalo Donalda Trumpa. (REUTERS/Ricardo Arduengo)
Donald Trump na poti iz zapora Donald Trump na poti iz zapora
REUTERS/Brendan McDermid
Donald Trump v avtomobilu Donald Trump v avtomobilu
REUTERS/Brendan McDermid.

Čeprav je to njegova četrta aretacija v petih mesecih, je to prva njegova zaporniška fotografija. Pridružil se je številnim ameriškim slavnim in bogatim s tovrstnimi fotografijami, med njimi Elvisu Presleyju, Franku Sinatri, Alu Caponeju in dr. Martinu Lutharju Kingu ml. “Fotografijo želimo natisniti na majico. Šla bo po vsem svetu, podoba bo bolj priljubljena kot Mona Lisa,” je dejala nekdanja republikanska kongresna kandidatka Laura Loomer, ki se je v četrtek zjutraj pred zaporom družila z drugimi Trumpovimi podporniki.

V zapisih, objavljenih na spletni strani zapora, je Trump opisan kot bel moški, visok 190 centimetrov in težak 97 kilogramov, svetlih ali jagodnih las ter modrih oči. Njegova zaporniška številka je bila P01135809.

Prvič po januarju 2021 je nato na omrežju X, nekdanjem Twitterju, nekaj objavil. Objavil je naslov svoje spletne strani in svojo zaporniško fotografijo s pripisom z velikimi črkami: “Vmešavanje v volitve. Nikoli se ne predajte.”

Preden se je odpravil domov z zasebnim letalom, je novinarjem na letališču dejal, da ima pravico izpodbijati izid glasovanja. “Mislil sem, da so bile volitve prirejene, ukradene,” je dejal Trump, ki še danes pogosto navaja neutemeljene trditve o obsežnih goljufijah pri glasovanju leta 2020.

Polovica Trumpovih soobtožencev je bila v zaporu okrožja Fulton zaprta že pred petkovim rokom. Med njimi sta nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani in nekdanji vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje