Rudy Giuliani se je predal ameriškim oblastem, Donalda Trumpa še čakajo

Svet 24. Avg 202306:41 > 11:44 2 komentarja
Dustin Chambers/REUTERS

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump naj bi se danes predal oblastem v Georgii, kjer je obtožen poskusa spodkopavanja volitev leta 2020. Medtem so se nekateri vidni Trumpovi sodelavci in soobtoženi že predali, tudi nekdanji newyorški župan, nekdanji zvezni tožilec in vodja Trumpove predsedniške kampanje Rudy Giuliani.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se bo po lastnih napovedih danes predal oblastem v ameriški zvezni državi Georgia.

Sodišče je pred tem njegovo varščino določilo v višini 200.000 dolarjev, kar je 184 tisoč evrov. Poleg Trumpa se mora oblastem do petka predati še 18 soobtoženih. Predali so se tudi trije ključni odvetniki iz časa Trumpovega predsednikovanja, nekdanji newyorški župan, nekdanji zvezni tožilec in vodja Trumpove predsedniške kampanje Rudy Giuliani ter odvetnici Sidney Powell in Jenna Ellis.

Giuliani, eden bolj znanih sodelavcev, je bil obtožen 13 kaznivih dejanj, med drugim izsiljevanja, sodelovanja pri različnih zarotah in podkupovanja javnega uslužbenca. Na sedežu tožilstva je Giuliani privolil v varščino v višini 150 tisoč dolarjev, kar je 138 tisoč evrov.

Rudy Giulian se je predal oblastem
Dustin Chambers/REUTERS

Državna tožilka okrožja Fulton v Georgii Fani Willis je proti Trumpu in osemnajsterici obtožnico vložila zaradi poskusov vplivanja na uradnike, da spremenijo izide volitev pred tremi leti, na katerih je Trump izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu.

Poraženec volitev je v ponedeljek sporočil, da bo danes odšel v Atlanto, kjer ga bo pridržala “skrajno leva” tožilka Willis. Ob tem je ponovil prepričanje, da ga preganjajo z željo po vplivanju na predsedniško tekmo za volitve prihodnje leto.

Isti dan je sodnik v postopku odločil, da bo Trump sojenje lahko čakal na prostosti pod pogojem, da ne bo posredno ali neposredno grozil morebitnim pričam.

Willis je preiskavo začela februarja 2021 zaradi telefonskega klica Trumpa sekretarju Georgie Bradu Raffenspergerju z zahtevo, naj mu nekje najde 11.780 glasov, kolikor jih potrebuje za volilno zmago proti Bidnu v tej zvezni državi.

Trump se bo moral v Georgii med drugim spopasti še z obtožbami o laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju uradnikov h kršenju zaprisege.

Vodilni republikanski kandidat bi se sicer v primeru zmage na volitvah prihodnje leto lahko sam pomilostil v primeru zveznih kazenskih pregonov. Na morebitno obsodbo v Georgii pa ne bi mogel vplivati, kar bi ZDA postavilo v veliko ustavno zagato.

Trump ni bil na prvem soočenju potencialnih republikanskih kandidatov

Na prvem soočenju potencialnih republikanskih predsedniških kandidatov v Milwaukeeju se je v sredo zvečer vseh osem prisotnih strinjalo le v kritikah na račun Bidna. Pri drugih vprašanjih so se večinoma medsebojno napadali, med drugim tudi glede stališč do Trumpa.

S soočenja na televiziji Fox News, ki ga je zaznamovala tudi odsotnost nekdanjega predsednika Trumpa, pa ni nihče izšel kot pravi zmagovalec.

Trumpove odsotnosti ni izkoristil zlasti njegov prvi zasledovalec, guverner Floride Ron DeSantis, čigar podpora v javnomnenjskih raziskavah vse od visokoletečih pričakovanj ob napovedi kandidature zlagoma upada. Nasprotno pa se je nad pričakovanji odrezal Vivek Ramaswamy, 38-letni poslovnež, ki je v tekmo za predsedniškega kandidata republikanske stranke za volitve leta 2024 vstopil kot “outsider”. Z lahkoto je odbijal napade svojih protikandidatov in med drugim dejal, da je “edina oseba na tem odru, ki ni že vnaprej kupljena in plačana”. Preostali kandidati – senator Tim Scott ter nekdanji guvernerji zveznih držav Chris Christie, Asa Hutchinson in Doug Burgum – so svoje nastope na soočenju opravili po pričakovanjih, vendar po navedbah ameriških medijev niso pokazali ničesar, s čimer bi posebej izstopali ali prepričali volilce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje