Znan je datum, kdaj bo Španija priznala Palestino

Svet 10. Maj 202413:17 > 13:59 3 komentarji
Propalestinski protesti v Barceloni
Propalestinski protesti v Barceloni. (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da bo Španija Palestino priznala 21. maja. "To mi je potrdil zunanji minister Jose Manuel Albares," je dejal Borrell, ki je v preteklosti vodil špansko diplomacijo. Upa, da se bodo Španiji, Irski, Sloveniji in Malti, ki so napovedale priznanje, pridružile še druge države EU. Podpredsednik slovenske vlade Luka Mesec in podpredsednica španske vlade Yolanda Diaz sta medtem javno pozvala, da celotna Evropska unija čim prej prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo.

Da bo Španija skupaj z Irsko Palestino priznala 21. maja, je v sredo poročala irska javna televizija, v Madridu pa datuma doslej uradno niso potrdili.

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je v pogovoru za špansko televizijo TVE v četrtek dejal, da se je srečal z zunanjim ministrom Albaresom, ki je danes v Washingtonu na pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

Diplomat EU je dejal, da bo priznanje “simboličen korak politične narave”, ki ne bo prinesel spremembe na terenu, izraža pa zavezanost iskanju rešitve. “Bolj kot državo se priznava volja, da ta država obstaja,” je dejal Borrell, ki prihaja iz vrst socialistov, tako kot vlada v Madridu.

Ob tem je priznal, da je težko, da bi 27 članic Unije doseglo dogovor o priznanju. Borrell upa, da se bo Španiji, Irski, Sloveniji in Malti, ki so priznanje napovedale, pridružilo še nekaj držav, pri tem je omenil Belgijo.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazili pripravljenost priznati Palestino, “ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne”.

Slovenska vlada je sicer v četrtek že začela postopek priznanja Palestine, ki ga želi zaključiti do 13. junija.

Borrell je na vprašanje, ali priznanje pomeni priznanje teroristične skupine Hamas, poudaril, da obstajajo palestinske oblasti. “Lahko se sprašujemo o njeni učinkovitosti, ampak palestinska vlada obstaja,” je dejal. Spomnil je še, da so ZN v preteklosti priznali meje palestinske države. “Ne bomo si je izmislili, določili so jo ZN,” je dodal.

Luka Mesec in podpredsednica španske vlade s pozivom EU

Podpredsednik slovenske vlade Luka Mesec (Levica) in podpredsednica španske vlade Yolanda Diaz sta danes med drugim javno pozvala, da celotna Evropska unija čim prej prizna Palestino kot samostojno in neodvisno državo. “V Palestini je mednarodno pravo kršeno, izvaja se genocid,” je v videu, ki ga je Mesec objavil na družbenem omrežju Instagram, povedala Diaz.

Mesec je še dejal, da se s špansko kolegico že več mesecev pogovarjata o tem, kako lahko pomagajo Palestini, ki trpi vojno in genocid. “Zato je najin poziv – čeprav sta najini državi začeli postopke –, da Palestine ne prizna samo peščica evropskih držav, ampak vse,” je še povedal Mesec.

View this post on Instagram

A post shared by Luka Mesec (@lukamesec)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje