Fajon v Bruslju: “Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država”

Svet 22. Jan 202406:44 > 15:01 3 komentarji
Tanja Fajon
Foto: Tanja Fajon/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem zasedanju zunanjih ministrov poudarila, da se morija v Gazi mora končati, saj da gre za kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. "Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država," je dejala Fajon.

Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem se jim je pridružil tudi vodja izraelske diplomacije Izrael Kac.

Kot je dejala v izjavi za medije, sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav.

“Kar se dogaja v Gazi, je test za našo kolektivno humanost. Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi,” je povedala v izjavi med zasedanjem. To po njenem mnenju pomeni kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

“Zato sem pozvala, da je nujno takojšnje premirje in pa zelo resen, verodostojen pogovor, kako naprej z mirovnim načrtom, mirovno konferenco, ki bo zagotovila tako varnost Izraelcev kot Palestincev z rešitvijo dveh držav,” je dejala Fajon. V razpravi s Kacem pa je tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država.

Poudarila je, da kljub trenutnemu zavračanju rešitve dveh držav s strani izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pritisk narašča.

Podobno bo tudi ministričino sporočilo na torkovem odprtem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu. Zaradi udeležbe na zasedanju v New Yorku je ministrica tudi predčasno zapustila srečanje ministrov članic unije v Bruslju.

Ena od tem današnjega zasedanja, na katerem poleg izraelskega ministra sodeluje še več drugih ministrov iz regije, je sicer tudi dogajanje v Rdečem morju, kjer hutijevci v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje.

Fajon je zagotovila, da je vlada v stiku z Luko Koper, kjer pa za zdaj nimajo težav. Dogajanje spremljajo, je še povedala.

V EU trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi vojaške operacije EU, ki bi zagotavljala svobodo plovbe v Rdečem morju. Po neuradnih informacijah se Slovenija operaciji ne bo pridružila.

Borell o “bolj konkretnem procesu rešitve dveh držav”

“Nehati moramo govoriti o mirovnem procesu, začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav,” je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kot je dejal, je pripravil celovit pristop k temu. Opisan je v delovnem dokumentu, v katerem so opredeljeni praktični koraki za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Dokument po neuradnih informacijah med drugim predvideva čimprejšnjo organizacijo pripravljalne mirovne konference, na kateri bi sodelovali tisti, ki želijo prispevati k miru na Bližnjem vzhodu. Približno sočasno bi organizirali tudi ločeni srečanji z izraelsko in palestinsko stranjo.

Josep Borell
Foto: REUTERS

Glede nasprotovanja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja oblikovanju palestinske države in s tem rešitvi dveh držav je poudaril, da se zanjo zavzemajo Združeni narodi in celotna mednarodna skupnost. “Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?” je vprašal Borrell. “Miru in stabilnosti ni mogoče zgraditi zgolj z vojaškimi sredstvi,” je še poudaril.

Zunanji ministri poudarili pomen vzpostavitve dveh držav

Pomen vzpostavitve izraelske in palestinske države na Bližnjem vzhodu so ob prihodu v Bruselj poudarjali tudi zunanji ministri članic. Vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock je dejala, da je rešitev dveh držav edina možna rešitev. “Tisti, ki ne želijo niti slišati o tem, niso predstavili še nobene alternative,” je povedala.

Da je vzpostavitev dveh držav edini način za trajen mir v regiji, je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU. Podobno je menil francoski zunanji minister Stephane Sejourne, ki je Netanjahujeve izjave označil za skrb vzbujajoče. “Treba je vzpostaviti palestinsko državo z varnostnimi zagotovili za vse,” je dejal.

Več jih je opozorilo tudi na slabe humanitarne razmere v Gazi, ki jo izraelska vojska silovito obstreljuje vse od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. “Humanitarne razmere ne bi mogle biti slabše,” je povedal Borrell. O tem je v nedeljo po telefonu govoril s koordinatorko ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki bo razmere v Gazi danes predstavila tudi na zasedanju v Bruslju.

Antonio Guterres in Sigrid Kaag (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski zunanji minister Izrael Kac bo na današnjem srečanju v Bruslju kolege iz članic EU pozval k podpori v boju proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas. Jordanski zunanji minister Ajman Safadi pa je medtem pozval k ukrepanju proti Izraelu zaradi njegovega nasprotovanja rešitvi dveh držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje