Na poti do finala jim stoji “pošast” Luka Dončić

Slovenija 05. Avg 202109:32 > 13:49 2 komentarja
Luka Dončić
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Tudi v Franciji narašča vročica pred današnjo polfinalno tekmo v košarki na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer jim nasproti stoji Slovenija. Kaj o naši reprezentanci pišejo francoski mediji?

“Modrim na poti do finala stoji pošast Dončić” je naslov današnje napovedi tekme v francoskem Le Figaro. Avtor piše, da so Slovenci aktualni evropski prvaki, in veliko besed nameni prvemu obrazu naše ekipe Luki Dončiću. O tem, da se je kalil v Real Madridu, v dresu Dallas Mavericksov pa dosega rezultate, o katerih lahko govorimo le v presežnikih.

A avtor članka opozarja, da se moč slovenske ekipe ne skriva le v številki 77, čeprav v ekipi tokrat ni Gorana Dragića, ki je leta 2017 z Dončićem Slovenijo popeljal do naslova evropskih prvakov. To so dokazali v “neverjetni tekmi” proti Španiji, je pred dnevi dejal francoski selektor Collet. “Močnejši so kot leta 2017. Že zato, ker je Dončić starejši štiri leta, tudi ostali so bolj zreli. Dvigajo raven igre v nacionalnem dresu, obenem pa jim Dončić vliva neverjetno mero samozavesti.”

Kljub temu pa imajo Francozi, ki so do zdaj edino zlato na večjih tekmovanjih dobili prav v Sloveniji – na evropskem prvenstvu leta 2013, po mnenju avtorja “zlato priložnost za zlato” na olimpijskih igrah. Seveda želje po tem ne skrivajo. “Veseli smo,” je po četrtfinalni zmagi nad Italijani dejal Collet, “a zdaj želimo več”. Ekipa ima popravni izpit, potem ko je na dveh preteklih olimpijskih igrah, leta 2012 v Londonu in leta 2016 v Riu de Janeiru, obstala v četrtfinalu.

Evan Fournier, Rudy Gobert in Nicolas Batum (na fotografiji spodaj) lahko naredijo tako želeni korak dlje, piše Le Figaro, a pred tem morajo izločiti težkega nasprotnika, kot je Slovenijo poimenoval Collet, in njeno superzvezdo “made in NBA” Luko Dončića, piše Le Figaro.

Polfinalna tekma med Slovenijo in Francijo na olimpijskih igrah v Tokiu bo danes ob 13. uri po našem času (ob 20. uri po lokalnem času). Zmagovalec se bo v sobotnem finalu pomeril z ZDA, poraženec pa z Avstralijo za tretje mesto.

Nicolas Batum, Francija
Profimedia

“Slovenija, težek izziv za Batumovo bando”

Tako so napoved tekme naslovili v drugi veliki časopisni hiši Le Monde. Pišejo, da bo to prvi polfinale za modre po letu 2000, ko so se – kot že omenjeno – v Sydneyju okitili s srebrom. V omari z medaljami imajo še srebro z olimpijskih iger leta 1948.

Slovenijo opisujejo kot “vzhajajoč košarkarski narod”, ki na svojem prvem olimpijskem nastopu kaže neverjetno formo. Pohvalijo slovenski met za tri točke in “genija” Luko Dončića. Igralec Dallas Mavericksov je neporažen na zadnjih 17 reprezentančnih tekmah v nacionalnem dresu, tekmo proti Argentini pa je končal z 48 točkami, pišejo.

A tudi Francozi imajo, kot piše Le Monde, svoje adute, ki napovedujejo tesen polfinalni dvoboj, in obenem lepo priložnost za zlato. Citirajo izjavo Goberta: “Tekma bo velik izziv za nas, a to je lepota olimpijskih iger. Poskusili bomo najti pot v finale.”

lequipe.fr

Dončić na naslovnici francoske revije L’Equipe

“Genij na njihovi poti.” Najbolj prepoznaven francoski športni medij L’Equipe je danes na naslovnici objavil fotografiji zvezdnikov obeh ekip: Francoza Nicolasa Batuma, sicer igralca NBA ekipe LA Clippers, in Slovenca Luka Donćića.

“Senzacija olimpijskih iger”

Spletni portal televizije France24 je objavil zgodbo o navdihujoči karierni poti Luke Dončića. Pri rosnih 22 letih je eden najboljših košarkarjev na svetu in ena od “senzacij olimpijskih iger”, pišejo in omenjajo, da je z 48 točkami proti Argentini za malo zgrešil rekord Španca Oscarja Schmidta, ki je leta 1988 na olimpijskih igrah dosegel 55 točk.

Z uvrstitvijo v polfinale je Dončić bliže svojim sanjam, piše spletni portal, saj je na eni od novinarskih konferenc na vprašanje, ali bi mu več pomenil naslov prvaka lige NBA ali olimpijska zmaga s Slovenijo, namignil, da si bolj želi olimpijskega naslova. “Igrati za svojo državo je nekaj posebnega, a ne bi se pritoževal, če bi imel oboje,” se je izmuznil neposrednemu odgovoru.

Ob koncu prispevka poudarijo še, da Slovenija vendarle ni le Dončić in da se francoska ekipa tega zaveda.

Dončić, (skoraj) nerešljiv problem za Francijo

“Zakaj je slovenski fenomen Dončić (skoraj) nerešljiv problem za Francijo?” Tako pa so na spletnem portalu televizije France Info naslovili pojasnjevalni članek, v katerem navajajo naslednje argumente:

  • ker so to njegove prve olimpijske igre, besede “pritisk” pa ni v njegovem besednjaku;
  • ker gre za talenta te generacije, izjemna predstava na olimpijskih igrah pa je le nadaljevanje izjemnih predstav vse od začetka kariere;
  • ker je že zavzel NBA, kjer se mnogi evropski igralci vsaj na začetku ne znajdejo, Dončića pa prehod iz Real Madrida v Dallas ni “zmotil” na poti do naslova novinca leta;
  • ker v 17 tekmah za slovensko reprezentanco od leta 2016 še ni izgubil.

Na portalu napovedujejo vroč dvoboj med enim najboljših igralcev na svetu in Francijo, ki velja za ekipo z močnim kolektivnim duhom. Tudi oni dodajajo, da se ne sme podcenjevati drugih članov slovenske reprezentance. “Dončić ni edini. Slovenski strelci bodo problem, gre za izkušeno ekipo, igralci se dobro poznajo med sabo in so dobro uigrani pod vodstvom Dončića,” je dejal komentator Jacques Monclar. Meni, da morajo Francozi ustaviti Dončićev met ter “ukrasti” čim več žog. To bi ga lahko zmedlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje