Lava na La Palmi dosegla morje

N1 video 29. Sep. 202110:00 > 13:24
Delite:

Na otoku La Palma je lava iz vulkana v torek zvečer dosegla morje, je na Twitterju sporočil vulkanološki inštitut Kanarskih otokov. Lava, ki otočanom težave povzroča od izbruha vulkana Cumbre Vieja 19. septembra, je po ocenah že povzročila za več sto milijonov evrov škode.

Na otoku La Palma, kjer se že deset dni spopadajo z močnim izbruhom vulkana Cumbre Vieja, je lava iz vulkana v torek zvečer dosegla morje. Na poti do morja je 1.000 stopinj Celzija vroča lava uničila tudi plantažo banan, pri čemer so se ob stiku z gnojili sprostili strupeni plini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob dosegu morja je lava v manj kot uri oblikovala okoli 50 metrov visok nanos. Španski inštitut za oceanografijo je na Twitterju objavil posnetke, na katerih je videti, kako je ponoči žgoča lava dosegla morje in se je začela kopičiti, ob tem pa v nebo uhaja para.

Prepoved gibanja v bližini morja, škoda zelo velika

Zaradi strahu pred pojavom strupenih plinov ob stiku lave z morjem so oblasti že prepovedale gibanje na prostem za 300 ljudi, ki živijo v bližini. Na otoku so v torek razglasili katastrofo. Do zdaj je lava uničila skoraj 600 stavb. Zdoma je še okoli 5.600 ljudi, nekaj pa se jih je po evakuaciji lahko že vrnilo domov. Po ocenah je izbruh ognjenika povzročil za več sto milijonov evrov škode.

Vulkan Cumbre Vieja na jugu otoka je izbruhnil 19. septembra, prvič po 50 letih. Za zdaj ni mogoče oceniti, kako dolgo bo vulkan aktiven.

Komentari

Vaš komentar