Soočenje Hana in Brodnjaka: “Premierju je treba dati 20 tisoč evrov neto plače”

Gospodarstvo 17. Mar 202314:40 14 komentarjev
Brodnjak, Han
N1

Zadnja dva tedna sta pokazala, da so slovenski podjetniki letos zakorakali v neznano. Finančne trge pretresa propad dveh ameriških bank, v tem tednu pa je finančno ministrstvo predstavilo tudi prve obrise davčne reforme. V četrtek je predsednik vlade Robert Golob prejel še pismo gospodarskih združenj, ki opozarjajo na nerešena vprašanja na področju energetike. Kakšen je odnos slovenske vlade do domačega gospodarstva v času visoke negotovosti? V studiu smo soočili gospodarskega ministra Matjaža Hana in šefa NLB Blaža Brodnjaka.

Gospodarska združenja so predsednika vlade Roberta Goloba v tem tednu opozorila na bistvena nerešena vprašanja na področju energetike. Kot so zapisala v pismu premierju, so v najslabšem položaju velika in energetsko intenzivna podjetja. Več kot dve tretjini jih navaja, da imajo zaradi visokih cen energentov zmanjšano konkurenčnost, kar tretjina pa napoveduje zmanjšanje obsega poslovanja ali celo odpuščanja.

Zakaj je med gospodarstveniki prisotno takšno nezadovoljstvo, če država pravi, da jim je pri reševanju energetske krize pomagala? Ali res ni nič narobe, če se časovnica za drugi blok Jedrske elektrarne Krško zamakne? Kaj bodo gospodarstvu prinesle napovedane reforme, kaj napovedani investicijski cikli?

Na vprašanja sta v oddaji N1 STUDIO odgovarjala minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter predsednik uprave NLB in predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak.

Ta ponavlja, da slovensko gospodarstvo od države ne pričakuje nič drugega kot konkurenčne pogoje, pri tem pa izpostavlja ceno energije in davčna bremena. “Verjamem, da gre diskusija v pravo smer, se pa morebiti kake stvari ne premikajo dovolj hitro,” je prepričan Brodnjak. Gospodarski minister pa pravi, da je pismo gospodarstvenikov vzel resno, a obenem spomni, da so slovenske proračunske omejitve takšne, da “za vse ne bo šlo”.

Gosta sta si bolj enotna pri vprašanju gradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Prevladovalo naj bi mnenje, da brez tega Slovenija ne bo mogla izvesti zelenega prehoda ter napajati domače industrije. Za postavitev drugega bloka jedrske elektrarne se je zavzel tudi minister Han, ki pravi, da mora vlada kot celota iti “s polno paro v ta projekt”.

Ministrstvo za finance je ta teden predstavilo tudi prva izhodišča o davčni reformi. Kaj bo ta konkretno prinesla gospodarstvu, je pojasnil gospodarski minister.

Blaž Brodnjak na področju davčnih reform opomni še, da imamo v Sloveniji visoko kakovost življenja, obenem pa zgodovinsko možnost, da jo izboljšamo. Poudarja, da je treba predvsem doreči, ali lahko blaginjo še zvišamo ob trenutni obremenitvi dela, kjer si “moramo naliti čistega vina”. V luči tega se je dotaknil tudi plač ljudi na ključnih položajih, med drugim ministra in predsednika vlade, “ki sta radikalno najbolj podplačana v tej državi”.

Voditelj Miha Orešnik je Blaža Brodnjaka vprašal tudi, ali aktualna vladajoča politika skuša iztegniti roke po NLB, čeprav je država tam le še četrtinski lastnik. Brodnjak je odgovarjal tudi na vprašanje, ali razmišlja o vstopu v politiko.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje