Kijev zanika vpletenost v sabotažo plinovodov Severni tok

Svet 08. Mar 202307:33 > 12:09 4 komentarji
Severni tok, plin, uhajanje plina
Foto: Swedish Coast Guard/Handout via TT News Agency/via REUTERS

Po objavi New York Timesa, da naj bi bila za lanskoletne eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 odgovorna "proukrajinska skupina", je Kijev zanikal odgovornost. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da Ukrajina s sabotažo nima ničesar opraviti in nima nobenih informacij o proukrajinskih sabotažnih skupinah.

Ukrajina je zanikala vpletenost v lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju, potem ko je v torek ameriški časnik New York Times na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna “proukrajinska skupina”.

“Čeprav rad zbiram zabavne teorije zarote o ukrajinski vladi, moram povedati, da Ukrajina nima ničesar opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nima nobenih informacij o proukrajinskih sabotažnih skupinah,” se je na navedbe časnika po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odzval Mihajlo Podoljak, svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega.

Podatki, ki so jih zbrale ameriške obveščevalne službe, kažejo, da so bili za sabotažo na obeh plinovodih odgovorni “nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina“, piše New York Times. Za sabotažo naj bi stala “proukrajinska skupina”, navaja časnik na podlagi informacij ameriških obveščevalcev, vendar pa ni objavil podrobnosti o elementih ali identiteti te skupine.

Po navedbah ameriških uradnikov nič ne kaže na to, da bi bil v sabotažo vpleten ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča AFP.

Rusija vztraja, da so za incidente odgovorni Američani

Rusija, ki vztraja, da so za incidente odgovorne ZDA, je navedbe časnika že zavrnila. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je opozorila, da takšne informacije širijo tisti, “ki nočejo opraviti preiskave v pravnem okviru in poskušajo na vsak način preusmeriti pozornost javnosti”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ponovila je, da za incidentom stojijo ZDA in se pri tem oprla na ugotovitve ameriškega raziskovalnega novinarja Seymourja Hersha, ki je sicer brez dokazov in s sklicevanjem na zaupne vire poročal, da je ameriška mornarica Norveški med Natovo vajo pomagala namestiti eksploziv na plinovode in ga nato daljinsko sprožila.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil cilj časnika New York Times preusmeriti pozornost javnosti in navedbe označil za dobro usklajeno medijsko kampanjo. “Celotna zgodba ni samo čudna. Diši po pošastnem zločinu,” je opozoril in hkrati ponovil, da je Rusiji še vedno onemogočeno sodelovanje v preiskavah.

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, medtem ko je Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje