Rusija poroča o napredku na vzhodu Ukrajine

Svet 30. Nov 202210:31 > 19:454 komentarji
Doneck
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Španska policija je sporočila, da je bil eden od zaposlenih na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu lažje poškodovan v eksploziji. V Ukrajini, kjer so boji trenutno najbolj intenzivni na vzhodu, že od septembra deluje telefonska linija, na kateri se lahko ruski vojaki predajo nasprotnikom. V tem času je na številko poklicalo več kot 3.500 vojakov in njihovih bližnjih. Evropska komisija predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki jo Rusija izvaja nad Ukrajino. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske sile po srditih spopadih na območju Donbasa zavzele vas Andrijivka, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od mesta Bahmut.

Ukrajinska stran je že pred časom vzpostavila posebno telefonsko linijo za ruske vojake. Na telefonsko številko, ki je aktivna od septembra, lahko pokličejo vojaki ruske vojske, ki se želijo predati. Vojaki lahko s posebno pisarno komunicirajo po telefonu ali pa z operaterji izmenjajo sporočila prek Telegrama in WhatsAppa in tako dobijo vse informacije o predaji. Kot so v pisarni pojasnili za BBC, so do sedaj imeli že več kot 3.500 stikov z ruskimi vojaki in njihovimi sorodniki.

Ena od operaterk je za BBC povedala, da jih običajno kličejo moški, najpogosteje v večernem času. Večina jih pokliče, da bi se seznanila s potekom predaje, če bi se take okoliščine na bojišču zgodile, nekateri vojaki pa s pisarno vzpostavijo stik še pred prihodom na bojišče.

Španska policija je sporočila, da je bil eden od zaposlenih na ukrajinskem veleposlaništvu v Madridu poškodovan v eksploziji. Ta se je zgodila ob tem, ko je odpiral pismo, ki ni bilo varnostno pregledano, navaja tiskovna agencija Reuters. Uslužbenec je utrpel lažje poškodbe, njegovo življenje pa ni ogroženo. Ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba je po dogodku vsem ukrajinskim predstavništvom na tujem naročil, naj “urgentno” okrepijo svojo varnost.

Madrid
Juan Medina/REUTERS

Evropska komisija bi zaseženo rusko premoženje namenila za obnovo Ukrajine

Evropska komisija predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki jo Rusija izvaja nad Ukrajino, je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Zavzela se je tudi za to, da se premoženje, ki ga je EU zasegla Rusiji, uporabi za obnovo Ukrajine.

“Rusija mora plačati za svoje zločine, vključno za kaznivo dejanje agresije na suvereno državo,” je povedala. Zato predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki ga izvaja Rusija, je poudarila predsednica Komisije.

Obenem je von der Leyen poudarila, da mora Rusija za uničenje, ki ga je povzročila v Ukrajini, plačati tudi finančno. Ta škoda po njenih besedah znaša 600 milijard evrov. V okviru sankcij, ki jih je EU proti Moskvi uvedla zaradi agresije na Ukrajino, so blokirali že 300 milijard evrov rezerv ruske centralne banke in zamrznili 19 milijard evrov premoženja ruskih oligarhov, je še povedala.

“Na kratek rok lahko skupaj s partnerji vzpostavimo strukturo za upravljanje in investiranje teh sredstev. Izkupiček bomo nato uporabili za Ukrajino,” je povedala. Ko bodo sankcije odpravljene, morajo biti ta sredstva uporabljena, da bo Rusija v celoti povrnila škodo, ki jo je povzročila Ukrajini.

ukrajinska vojska, vojak, Ukrajina
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Bojevanje najbolj intenzivno na vzhodu

Boji med ruskimi in ukrajinskimi silami se medtem nadaljujejo. V regiji Doneck na vzhodu države je v ruskem obstreljevanju v torek umrlo pet ljudi, poroča CNN. Po navedbah ukrajinskih vojaških uradnikov sta dve osebi umrli v mestu Bahmut, dve v kraju Drobiševe in ena v Limanu, 15 ljudi pa je bilo poškodovanih.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile po srditih spopadih zavzele vas Andrijivka, ki leži približno devet kilometrov južno od mesta Bahmut. Prav tako je ministrstvo poročalo o uspešnem napadu na vas Vodjane v bližini Avdijivke. Ruske sile si že več mesecev prizadevajo zavzeti Bahmut, kar bi jim nato odprlo pot do bližnjih mest Kramatorsk in Slovjansk v Donecku.

O ruskem obstreljevanju poročajo tudi iz okolice Hersona, od koder se je ruska vojska nedavno umaknila. Po besedah regijskih uradnikov so tarče obstreljevanja vsa naselja na zahodnem bregu reke Dneper, vključno z mestom Herson, kjer je v današnjem obstreljevanju umrl en človek. V mestu naj bi trenutno živela le še četrtina od približno 320.000 prebivalcev, ki so tam bivali pred vojno. Zaradi pomanjkanja in stalnega obstreljevanja ti mesto še vedno zapuščajo.

O napadu na energetsko infrastrukturo pa poročajo iz pokrajine Zaporožje. Ponoči je raketa zadela in poškodovala plinovod, kjer je izbruhnil požar, poškodovan ali ubit pa ni bil nihče, poroča Guardian.

Da na bojiščih potekajo srditi boji, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V dnevnem nagovoru je dejal, da ruske sile skušajo napredovati na severu in severovzhodu države, nekaj pa načrtujejo tudi na jugu Ukrajine.

sistem zračne obrambe Patriot
Profimedia

Ob vse pogostejših zračnih napadih na Ukrajino Zahod razmišlja predvsem o dobavah dodatnih sistemov zračne obrambe. Tako je pretekli petek generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg namignil, da bi lahko Nemčija sisteme zračne obrambe Patriot namestila na ukrajinskem ozemlju.

To pa je zmotilo nekdanjega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki je Nato posvaril pred nameščanjem tega obrambnega sistema. “Če bi Nato ukrajinskim fanatikom priskrbel sisteme Patriot skupaj z osebjem, bi nemudoma postali legitimna tarča naših oboroženih sil,” je Medvedjev zagrozil po Telegramu.

Ob tem ni jasno, ali je za tarčo označil sisteme Patriot, ukrajinske sile ali Natovo osebje, poroča tiskovna agencija Reuters. Medvedjev, ki je predsedniško mesto v Rusiji zasedal med letoma 2008 in 2012, v svojih izjavah pogosto kritizira poteze Nata in Zahoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar