Koroška regija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:01 > 04. Dec 2022 21:19 0 komentarjev
Koroška zemljevid
N1

Občine, ki statistično spadajo pod koroško regijo: kdo so izbrani župani in kje bo drugi krog?

Na spodnjem seznamu je 12 občin koroške regije, ki so urejene po abecednem vrstnem redu. Seznam bomo sproti dopolnjevali s prvimi izidi ter odzivi kandidatov in novoizvoljenih županov.

1. Črna na Koroškem

V občini Črna na Koroškem so kandidirali trije kandidati – aktualna županja Romana Lesjak (podpora skupine volilcev), Aleš Praprotnik (podpora skupine volilcev) in Marjan Kodrun (podpora skupine volilcev). Aktualna županja Romana Lesjak je četrti mandat na čelu občine dobila s podporo 63,26 odstotka volilcev. Drugouvrščeni Aleš Praprotnik je prejel 32,79 odstotka glasov, Marjan Kodrun pa 3,95 odstotka. Neveljavnih glasovnic je bilo 5, volitev pa se je v tej občini udeležilo 70,64 odstotka volilnih upravičencev.

2. Dravograd

V občini Dravograd so lahko volilci v prvem krogu lokalnih volitev izbirali med petimi kandidati. Poleg zdajšnjega župana Antona Preksavca (podpora skupine volilcev) so kandidirali tudi Rok Kotnik (NSi), Marjeta Podgoršek Rek (podpora skupine volilcev), Simon Šeneker (Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije) in Sonja Kemperl (podpora skupine volilcev). V drugi krog sta se uvrstila aktualni župan Anton Preksavec, ki je v prvem krogu prejel 46,43 odstotka glasov, in Marjeta Podgoršek Rek, ki je prejela 22,17 odstotka glasov. Tretjeuvrščeni Rok Kotnik je prejel 18,97 odstotka glasov, Sonja Kemperl 10,52 odstotka in Simon Šeneker 1,92 odstotka glasov. 24 glasovnic je bilo neveljavnih, volilna udeležba je bila v prvem 53,94-odstotna.

V drugem krogu volitev je zmago slavil župan Preksavec, saj je prejel 60,24 odstotka glasov, njegova protikandidatka Podgoršek Rek pa 39,76 odstotka.

3. Mežica

V občini Mežica so na nov županski mandat v prvem krogu računali aktualni župan Dušan Krebel (podpora skupine volilcev), njegovi izzivalci so bili Irena Pirtovšek Mazej (podpora skupine volilcev), Franjo Hercog (podpora skupine volilcev) in Mark Maze (podpora skupine volilcev). V drugi krog sta se uvrstila Dušan Krebel (35,37 odstotka glasov) in Mark Maze (31,87 odstotka glasov). Za Ireno Pirtovšek Mazej je glasovalo 17,66 odstotka volilcev, Franjo Hercog pa je zbral 15,10 odstotka glasov. Volilna udeležba v tej občini je bila 57,81-odstotna, oddanih je bilo tudi 13 neveljavnih glasovnic.

V drugem krogu lokalnih volitev je zmago slavil Maze, saj je prejel 58,94 odstotka glasov, njegov proti kandidat Krebel pa 41,06 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 55,84-odstotna.

4. Mislinja

V Mislinji sta kandidirala dva kandidata, in sicer zdajšnji župan Bojan Borovnik (SD) in Andrej Felle (SDS). S 73,28 odstotka glasov je svoj drugi polni mandat na čelu občine dobil Bojan Borovnik. Njegov izzivalec Andrej Felle je prejel 26,72 odstotka glasov. Volilna udeležba v tej občini je bila 67,13-odstotna. Neveljavnih je bilo 15 glasovnic.

5. Muta

Tudi v občini Muta je znova kandidiral župan Miroslav Vošner (podpora skupine volilcev) in Angelca (Angela) Mrak (podpora skupine volilcev). Slavila je Angelca (Angela) Mrak, ki je prejela 64,47 odstotka glasov. Aktualni župan je prejel 35,53 odstotka glasov. Volilna udeležba v tej občini je bila 70,73-odstotna, oddanih je bilo tudi 6 neveljavnih glasovnic.

6. Podvelka

V občini Podvelka so bili trije kandidati, in sicer Miran Pušnik (podpora skupine volilcev), Anton Forenzzi (SDS), Emerik Neumeister (SD). Sicer pa je Podvelka ena tistih občin, v kateri bo do konca aktualnega mandata županoval t. i. večni župan – 81-letni Anton Kovše, ki je to funkcijo opravljal 28 let. Že v prvem krogu je s 77,13 odstotka glasov slavil Miran Pušnik. Drugouvrščeni Emerik Neumeister je prejel 17,63 odstotka glasov, za Antona Fornezzija pa je glasovalo 5,24 odstotka volilnih upravičencev. Volilna udeležba v tej občini je bila 70,19-odstotna, oddanih je bilo 7 neveljavnih glasovnic.

7. Prevalje

V občini Prevalje sta se pomerila dva kandidata. Poleg aktualnega župana Matije Tasiča (podpora skupine volilcev) se je za županski mandat potegoval tudi Boštjan Gorenšek (Združeni, neodvisna lista za Prevalje). Z 52,20 odstotka glasov je slavil aktualni župan Matija Tasič, ki občino vodi že od leta 1998. Njegov protikandidat Gorenšek je prejel 47,80 odstotka glasov. Volilna udeležba v tej občini je bila 62,92-odstotna, neveljavnih glasovnic je bilo 37.

8. Radlje ob Dravi

V občini Radlje ob Dravi so imeli na voljo tri kandidate. Ob aktualnem županu Alanu Bukovniku (podpora skupine volilcev) sta bila izzivalca še Boštjan Martini (SLS) in Stanislav Pajtler (podpora skupine volilcev). Prepričljivo je nov mandat dobil Alan Bukovnik, ki je prejel 73,69 odstotka glasov. Za Martinija je glasovalo 20,07 odstotka volilnih upravičencev, Stanislava Pajtlerja pa je podprlo 6,23 odstotka volilcev. Volilna udeležba v tej občini je bila 60,76-odstotna, neveljavnih glasovnic je bilo 26.

9. Ravne na Koroškem

V občini Ravne na Koroškem je kandidiral zgolj aktualni župan Tomaž Rožen (podpora skupine volilcev). Zanj je glasovalo 3.490 volilk in volilcev, 596 glasovnic je bilo neveljavnih. Volilna udeležba v tej občini je bila 43,40-odstotna. Rožen na čelu občine Ravne na Koroškem z novo izvolitvijo začenja že peti mandat.

10. Ribnica na Pohorju

V občini Ribnica na Pohorju je vnovič kandidiral aktualni župan Srečko Geč (SD), njegova protikandidatka je bil Tatjana Marsel (SDS). Aktualni župan Srečko Geč je slavil s 54,57 odstotka glasov, njegova izzivalka Tatjana Marsel pa je prejela 45,43 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila v tej občini 73,66-odstotna, dve glasovnici sta bili neveljavni.

11. Slovenj Gradec

V Mestni občini Slovenj Gradec je kandidiral samo zdajšnji župan Tilen Klugler (podpora skupine volilcev). Na tokratnih volitvah ga je podprlo 5.784 občanov, neveljavnih glasovnic je bilo 613. Volilna udeležba je bila 45,99-odstotna Z izvolitvijo nastopa svoj drugi mandat na čelu občine Slovenj Gradec. Volilno dogajanje v Slovenj Gradcu podrobneje spremljamo tukaj.

12. Vuzenica

Tudi v občini Vuzenica je vnovič kandidiral aktualni župan Franjo (Franc) Golob (podpora skupine volilcev), njegova izzivalka je bila Simona Kremzer (podpora skupine volilcev). Franjo (Franc) Golob je prepričljivo slavil s 86,28 odstotka glasov, za njegovo protikandidatko je glasovalo 13,72 odstotka volilnih upravičencev. Volilna udeležba v tej občini je bila 63,53-odstotna.

Na lokalnih volitvah državljani poleg županskih kandidatov odločajo tudi o kandidatih za občinski svet ter kandidatih za četrtne, krajevne ali vaške skupnosti. Drugi krog lokalnih volitev bo 4. decembra.

Poglejte tudi, kdo so vsi kandidati za župane v vseh 212 občinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!