Levica računa na prvega evroposlanca: “Na volitve se podajamo z optimizmom”

Evropske Volitve 07. Maj 202413:37 5 komentarjev

Kandidatno listo za prihajajoče evropske volitve je na sedežu Državne volilne komisije (DVK) vložila najmanjša parlamentarna stranka Levica. Nosilka liste je poslanka stranke in podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič, v Levici pa si želijo, da bi prvič v svoji desetletni zgodovini dobili evropsko poslanko.

Le dobro uro za tem, ko sta kandidatni listi vložili največja koalicijska stranka Gibanje Svoboda in največja opozicijska stranka SDS, je svoj predlog kandidatne liste vložila še najmanjša parlamentarna stranka Levica.

Nosilka liste je poslanka stranke in podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič, ki je ob vložitvi kandidatne liste pred sedežem Državne volilne komisije dejala, da se je za kandidaturo odločila, ker se zaveda, da se je Evropska unija znašla v težkih časih zaradi nenehnih kriz kapitalizma. Te težave pa po njenih besedah najbolj občutijo študentje, prekarci, upokojenci in ljudje z najmanjšimi dohodki.

“Evropska unija mora poiskati prave odgovore in rešitve. Mora zagotoviti blaginjo in socialno varnost vsem, da nikogar ne bo strah, da bo lahko plačal položnice, kupil kruh in odšel na zaslužen letni dopust. Nihče ne sme živeti pod pragom revščine, brez strehe nad glavo. Ljudje morajo imeti varen dom, ne pa da so stanovanja postala špekulativne naložbe bogatih,” je poudarila Sukič.

Izpostavila je, da mora Evropska unija zagotoviti pravičen ekološki obrat, kar pomeni, da morata biti potrošnja in proizvodnja tolikšni, kot ljudje potrebujejo, saj je planet trenutno še dovolj velik za vse. Okrcala pa je miselnost, da se v imenu profita kapitala, ki izkorišča tako naravo kot tudi ljudi, uničuje planet.

Po njenem mnenju se mora Evropska unija v prihodnje odreči militarizaciji in si mora bolj aktivno prizadevati za mir, prav tako pa bi morala Unija stopiti tudi na pot aktivne nevtralnosti in na tak način postati mediatorka v blokovsko vse bolj razklanem svetu.

“Če bom izvoljena za poslanko, bom ostala to, kar sem: močan glas civilne družbe, ki si prizadeva za solidarnost, družbeno pravičnost, enakopravnost, zeleno prihodnost, mir, za borbo proti sovraštvu, proti diskriminaciji in za dostopen in varen splav po celotni Evropski uniji,” je še dodala Sukič.

Da je Levici uspelo sestaviti dobro kandidatno listo, je prepričan tudi vodja strankine poslanske skupine Matej T. Vatovec. Ocenil je, da je sestavljena iz različnih kandidatk in kandidatov, ki prihajajo iz raznih družbenih, generacijskih in poklicnih okolij, na tak način Levica dokazuje, da razume številne težave Slovenije in Evropske unije.

V stranki po njegovih besedah pričakujejo čim boljši rezultat na junijskih evropskih volitvah in da bi Slovenijo v Evropskem parlamentu predstavljal slovenski evropski poslanec, ki bo znal zagovarjati in predstavljati program Levice, ki temelji na demokratičnem socializmu, solidarnosti in enakosti za vse.

Tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko je poudarila, da gre stranka na volitve z optimizmom in upanjem na boljšo prihodnost.

“Na kandidatni listi stoji veliko prodornih in uspešnih ljudi, ki se zavzemajo za osnovno človekovo dostojanstvo, za pravice vseh, blaginjo, borijo se proti podnebnim spremembam. So ljudje, ki si želijo, da bi v Evropi vsi skupaj živeli v miru in dostojanstveno,” je dejala Vrečko.

Ob tem je dodala, da je Levica v zadnjih desetih letih in z delom v vladi dokazala, da ve, kaj zagovarja, in da to tudi uresničuje. Vrečko je tudi opozorila na velik porast skrajno desnega populizma v državah članicah EU, zaradi česar jo močno skrbi prihodnost Evrope.

“Smo resna stranka, ki je vedno na strani ljudi in narave, smo pokončni, zagovarjamo svoja stališča in ne klonemo pred pritiski kapitala,” je še izpostavila. Na vprašanje, kakšne bodo politične posledice ob morebitnem neuspehu stranke na junijskih volitvah, pa je Vrečko dejala, da se bodo o tem pogovarjali dan po volitvah, a da verjame, da bo Levica med kampanjo prepričala ljudi.

Poleg Nataše Sukič so na kandidatni listi stranke še državni sekretar Dan Juvan, Katja Sluga, dolgoletni predsednik bošnjaške zveze in aktivist Fahir Gutić, nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, državni sekretar Luka Omladič, pisateljica Svetlana Slapšak, predstavnica mladih aktivistov Tara Stermšek Kristan, na zadnjem mestu je aktualni minister Luka Mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje