Paravan prevetril vodstvo Gen-I: novi šef je dosedanji vodja pravne službe

Gospodarstvo 16. Feb 202309:39 > 11:47 12 komentarjev
Dejan Paravan, Skupina GEN
Borut Živulović/Bobo

Vodenje trgovca z električno energijo Gen-I prevzema Maks Helbl, ki je bil do zdaj vodja pravne službe. Helbl je tudi nadzornik podjetja Gen-EL, ki je polovični lastnik Gen-I. Od obstoječe sestave, ki jo vodi Igor Koprivnikar, v upravi ostaja le član Primož Stropnik. Na mesto člana uprave prihaja tudi Sandi Kavalič, ki je novembra 2021 na odmevni novinarski konferenci Roberta Goloba poudarjal odlike odhajajočega predsednika uprave in med drugim dejal, da se zanj pogosto zanimajo tujci: "Headhunterje (kadrovski lovci na glave, op. a.) imamo vsak dan na glavi. Mislite, da nam je vseeno? Da bomo Roberta zdaj kar dali enemu tujcu?"

Družbenika Gen-I, večinski lastnik Gen energija in projektno podjetje Gen-EL, sta na skupščini zamenjala vodstvo trgovca z električno energijo. Namesto Igorja Koprivnikarja, ki ga je lani sodišče postavilo za predsednika uprave, krmilo družbe prevzema dosedanji direktor pravnega področja v družbi Gen-I Maks Helbl. Po pisanju Večera je Helbl soprog generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl, ki je bila v preteklosti prav tako zaposlena v Gen-I.

Nova člana uprave pa sta dosedanja direktorica trgovanja Andreja Zupan in vodja službe za upravljanje s tveganji Sandi Kavalič. Od stare sestave tako v poslovodstvu kot član uprave ostaja le predstavnik Gen energije Primož Stropnik.

Šef Gen energije Dejan Paravan, ki je skupaj z Martino Pohar iz podjetja Gen-EL sprejel odločitev o imenovanju nove uprave, torej svojemu bivšemu sodelavcu v upravi Gen-I Koprivnikarju ni zaupal novega mandata. “Posebna pozornost poslovodstva v letu 2023 bo še naprej usmerjena k aktivnostim na veleprodajnih trgih z energenti in upravljanju portfelja odjemalcev na domačem trgu, ki še naprej deluje v okolju reguliranih cen,” pravijo v podjetju.

Kdo bo torej sedel v upravi?

Maks Helbl je dosedanji vodja pravne službe, iz Gen-I sporočajo, da je pravno postavil mrežo družb, ki deluje v 22 državah. Tudi Andreja Zupan je, kot sporočajo iz podjetja, vsa leta vpeta v razvoj mednarodnega trgovanja skupine. Sandi Kavalič pa je bil do zdaj odgovoren za obvladovanje tveganj skupine in z njimi povezanih strategij poslovanja. Iz Gen-I so sporočili, da ima eno od ključnih vlog pri snovanju inovativnih poslovnih modelov, povezanih z zeleno preobrazbo.

Kavalič je bil sicer eden od tistih, ki so novembra 2021, na odmevni novinarski konferenci odhajajočega predsednika uprave Roberta Goloba, javno podprli njegovo delo. Svaril je pred nevarnostjo rovarjenja po upravi družbe. Del njegove izjave:

“Veste, ta uprava z nami dela vsak dan. Imamo upravo, ki ni samo uprava, ne opravlja samo te funkcije. Z Dejanom rišemo po tabli zadeve, z Igorjem kujemo strategije, kako bomo imeli najnižje cene v Sloveniji. Robert je zraven, odbori, ki jih imamo. Oni so z nami, to je ta kapital. Iskreno, težko je ta kapital zadrževati v Sloveniji. Headhunterje (kadrovske lovce na glavo, op. a.) imamo vsak dan na glavi. Mislite, da nam je vseeno? Da bomo Roberta zdaj kar dali enemu tujcu? Ta tujec bo prišel v Slovenijo in naredil to, kar nam bo tukaj vzeto. Ponudbe imamo vsepovsod zunaj. Noben nas ne vpraša, zakaj sploh vztrajamo v tej Sloveniji. Samo zato, ker smo nanjo ponosni, ker so naši starši jo ustvarili, ker imamo izjemno družbeno zavest. To je tisti klic v sili, da se moramo strezniti, vzpostaviti dialog, da tega ne izgubimo. To je naš klic v sili.”

Golob je kasneje presedlal v politiko in postal predsednik vlade.

Čakali do zadnjega

Imenovanje nove uprave v Gen-I sicer prihaja v zadnjem trenutku. Upravi Igorja Koprivnikarja se namreč prav danes izteče enoletno sodno imenovanje. Spomnimo, da je bilo to potrebno po tem, ko nadzorniki Gen energije novembra 2021 niso podaljšali mandata upravi Roberta Goloba. Sledil je niz skupščin, na kateri se Gen energija in Gen-EL nista mogla uskladiti o novih imenih. Primer se je premaknil na sodišče, kjer vpletena podjetja prav tako niso našla skupnega jezika. Sodišče je na koncu ta gordijski vozel presekalo s sodnim imenovanjem uprave.

Za predsednika uprave je postavilo Igorja Koprivnikarja, za člane pa Primoža Stropnika, Dejana Paravana in Andreja Šajna. Paravan se je nato z novembrom preselil na čelo Gen energije, tako da je uprava Gen-I danes tričlanska. A sodišče je sklep o imenovanju sprejelo le za obdobje enega leta. Namen je bil, da je družbenikoma dalo več časa, da najdeta soglasje, obenem pa zagotovilo normalno delovanje družbe. Zakaj je skupščina podjetja, ki jo sestavljata Dejan Paravan iz Gen energije in Martina Pohar kot zastopnica Gen-EL, ni znano. Na vprašanje, ali odločajo o ponovnem imenovanju Koprivnikarjeve uprave ali so morda v gradivu druga imena, nam v Gen-I niso odgovorili.

SDH nezadovoljen z lastniško strukturo Gen-I

Kot smo pisali v ponedeljek, se sicer v lastniški strukturi, ki je vodstvu Gen-I po letu 2016 dajala nenavadno veliko moč pri lastniških odločitvah, obetajo spremembe. V Slovenskem državnem holdingu so nam potrdili, da njihovo stališče ostaja enako, kot je bilo aprila lani: takrat so nam dejali, da obstoječi korporativni ustroj skupine Gen “omejuje izvrševanje lastniških upravičenj družbi Gen kot edinemu dejanskemu lastniku družbe Gen-I”.

Takrat je SDH izrazil tudi pričakovanje, da “bodo pristojni organi vseh družb v skupini Gen dogovorili ustrezno in z dejanskimi razmerji skladno strukturo korporativnega upravljanja, ki bo zagotovila stabilno bodoče upravljanje in poslovanje skupine”. Podrobnosti ne izdajo. “Ker postopki še niso zaključeni, SDH podrobnih informacij ne more razkrivati,” pravijo v upravljavcu državnega premoženja.

Na vprašanje, kdo konkretno je vključen v te postopke in ali so morda najeli kakšnega zunanjega svetovalca, so nam v Gen energiji odgovorili: “V vsaki družbi o optimalnosti lastniške strukture presojajo vsakokratni lastniki, konkretneje sta pri družbi Gen-I to poslovodstvi obeh družbenikov, konkretno pri družbi Gen energija torej poslovodstvo družbe, ki pa mora pri takih odločitvah prav tako ravnati skladno s svojim ustanovitvenim aktom in v take spremembe vključiti organe družbe.” Na vprašanje, ali so to debato morda odprli tudi na kateri od sej nadzornega sveta Gen energije, ki ga vodi šef SDH Žiga Debeljak, nam ta ni odgovoril.

Prvi korak konsolidacije lastništva, ki jo načrtuje Gen energija, je – kot smo pisali – odkup 25-odstotnega deleža Elektra Ljubljana v podjetju Gen-EL, zaradi katerega pa sta Gen in Elektro trenutno v sodnem sporu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje