Kako bo zamrznitev premije zarezala v bilance zavarovalnic?

Vlada ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje
BOBO

Vlada je z uredbo, ki velja od sobote, zamrznila premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Znesek na položnicah zavarovalnic do konca leta ne sme preseči 35,67 evra mesečno. S tem je vlada preprečila napovedan dvig premije Generalija, ki bi mu verjetno kmalu sledili še drugi ponudnici, Zavarovalnica Triglav in Vzajemna. Odprta pa ostajajo vprašanja, ali bodo zavarovalnice zaradi tega v tem segmentu poslovale z izgubo, kaj to pomeni z vidika izpolnjevanja strogih zakonskih standardov likvidnosti in kapitalske ustreznosti ter ali bodo v primeru izgub od države zahtevale nadomestilo.

Poslanci Svobode so po Generalijevi napovedi 30-odstotnega dviga premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje v državni zbor vložili predlog zakona, s katerim nameravajo zavarovanje s treh zavarovalnic prenesti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V petek prejšnji teden je nato vlada sprejela še uredbo, ki v času do tega prenosa zavarovalnicam preprečuje dvig premije nad 35,67 evra mesečno.

Uredba velja od sobote do konca decembra, v tem času zavarovalnice Generali, Vzajemna in Triglav ne smejo prenehati ponujati dopolnilnega zavarovanja, zavarovanci pa lahko še vedno prosto prehajajo med tremi ponudniki.

Za nekatere nadomestila, za druge ne

Vlada tokrat ni prvič posegla po regulaciji cen. Prejšnja vlada je marca lani na ta način omejila cene naftnih derivatov, aktualna pa cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cene elektrike za mala in srednje velika podjetja. Regulacijo cen elektrike in plina, ki bi se sicer poleti iztekla, so pred kratkim podaljšali do konca leta.

Zakon o kontroli cen, ki je podlaga za sprejetje uredbe o zamrznitvi cen, pravi, da lahko država podjetjem, če zaradi regulacije utrpijo “občutnejšo” škodo, določi nadomestilo.

Pri gorivu država trgovcem ni določila nadomestila. Petrol je skoraj eno leto škodo poskušal izterjati po mirni poti, a mu ni uspelo, zato zdaj – kot smo pisali – napoveduje tožbo proti državi. Tudi regulacijo cen elektrike in zemeljskega plina je vlada uvedla brez določitve nadomestila. V strahu pred večmilijonskim izpadom prihodkov so nekateri trgovci s plinom jeseni nehali dobavljati ta energent. V začetku tega leta, dobre tri mesece po začetku regulacije, pa je vlada vendarle določila nadomestila.

Za politiko dvig neupravičen

Kako bo država postopala v primeru zavarovalnic, še ni znano. Generalijevo napoved dviga premije za deset evrov so v vseh treh strankah koalicije in tudi na ministrstvu za zdravje označili za neupravičeno, iz česar bi lahko sklepali, da tudi morebitnih škodnih zahtevkov zavarovalnic ne bi upoštevali.

A na drugi strani je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN), ki podrobno spremlja poslovanje zavarovalnic, Generalijev dvig premije označila za pričakovan. “Zavarovalnice so premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zadnjič dvignile leta 2019. Iz podatkov, s katerimi razpolagamo, je odtlej zaznan izdaten dvig odhodkov za škode iz naslova dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, zaradi česar je bil dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pričakovan,” je v komentarju poteze zavarovalnice zapisala agencija, ki jo vodi Gorazd Čibej.

Če je bil dvig upravičen, se postavlja vprašanje, kako bo zamrznitev premij vplivala na zmožnost pokrivanja vseh obveznosti iz zavarovalnih pogodb, na likvidnost in kapitalsko ustreznost zavarovalnice. Gre za kazalnike, ki so predpisani v zakonu o zavarovalništvu, nadzira pa jih Agencija za zavarovalni nadzor.

V Generaliju pravijo, da spremembe še preučujejo, zato jih ne morejo komentirati.

“Bistven poseg” v poslovanje

V Vzajemni opozarjajo, da uredba posega v svobodno gospodarsko pobudo in da pričakujejo odziv Agencije za zavarovalni nadzor. Na vprašanje, ali v primeru, da bi se v času veljavnosti uredbe ustvarjala razlika med obveznostmi po pogodbah in regulirano premijo, pričakujejo nadomestilo, pa odgovarjajo, da je o tem še preuranjeno govoriti.

Da uredbo še preučujejo, pravijo tudi v Zavarovalnici Triglav. Pri tem pa poudarjajo, da uredba “pomeni bistven poseg v poslovanje zavarovalnice”. Iz tega bi lahko sklepali, da je tudi Triglav načrtoval dvig premije, saj je njena trenutna višina 35,55 evra, kar je pod regulirano vrednostjo (35,67 evra).

Tudi na Agenciji za zavarovalni nadzor za zdaj povedo le, da preučujejo uredbo. Ta teden se bodo sestali s tremi ponudniki dopolnilnega zavarovanja, da pridobijo aktualne podatke o vplivu na poslovanje zavarovalnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.