Kako bodo videti hrvaški evrski kovanci

Gospodarstvo 04. Feb 202210:56 > 11:59 0 komentarjev
Hrvaška evrski kovanci
YouTube/Hrvaška vlada

Hrvaška je predstavila svoje evrske kovance. Motive sta izbrali strokovna komisija in komisija hrvaške banke, o njih pa so nato glasovali hrvaški državljani. Najmočnejšo podporo je prejela upodobitev izumitelja Nikole Tesle. Ta napoved pa je že v preteklosti razburila Srbe.

“Ko bo Hrvaška sprejela evro, bodo to motivi, ki bodo predstavljali Hrvaško,” je dejal premier Andrej Plenković.

Motive za kovance sta izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in komisija za denar hrvaške banke (HNB). O njih so lahko nato glasovali hrvaški državljani in predlagali tudi svoje. Največ podpore je prejela upodobitev izumitelja Nikole Tesle. Poleg Tesle pa so med izbranimi motivi še šahovnica, zemljevid, kuna in glagolica, je rekel Plenković.

Na dvoevrski kovanec bodo Hrvati dali zemljevid, na evrskega pa kuno. Na kovancih, vrednih 50, 20 in 10 centov, bo upodobljen Tesla. Na bakrenih kovancih pa bo glagolica, poroča N1 Hrvaška. Na kovancu za dva evra bo vgraviran verz hrvaškega pesnika Ivana Gundulića.

Hrvaška bi lahko v območje evra vstopila leta 2023, je v preteklosti napovedal Plenković. Šest mesecev pred tem bi se začela proizvodnja kovancev.

Hrvaška evrski kovanci
YouTube/Hrvaška vlada
Hrvaška evrski kovanci
YouTube/Hrvaška vlada
Hrvaška evrski kovanci
YouTube/Hrvaška vlada

Srbija nasprotuje Tesli

Odločitev Hrvaške, da bo Nikola Tesla krasil hrvaške evrske kovance, pa je v Srbiji sprožila močne odzive. Hrvaška in Srbija se namreč ne moreta poenotiti, ali je Tesla Hrvat ali Srb.

Tesla se je rodil leta 1856 srbskim staršem v kraju Smiljan v Liki, ki je bila takrat del Avstro-Ogrske, danes pa spada pod Hrvaško. Leta 1884 se je preselil v ZDA, kjer je ostal večji del svojega življenja, po smrti pa so ga pokopali v Beogradu.