Lufthansa po dokapitalizaciji vrnila še del državne pomoči

Gospodarstvo 12. Okt 202110:25 > 11:52
Lufthansa
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki je na začetku leta vrnil milijardo evrov pomoči, ki jo je dobil zaradi posledic pandemije covida-19, je vrnil še 1,5 milijarde evrov državne pomoči. Lastniki so ob pričakovanju boljših časov za letalsko industrijo družbo nedavno dokapitalizirali za 2,2 milijarde evrov.

Lufthansa namerava do konca leta vrniti še milijardo evrov, so po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedali v družbi in poudarili: “Zelo smo hvaležni, da je država družbo v najbolj zahtevnih časih stabilizirala z davkoplačevalskimi sredstvi. To je omogočilo ohranitev več kot 100.000 delovnih mest.”

Z odpravo omejevalnih ukrepov in ponovnim postopnim povečevanjem povpraševanja po letih se družbi obetajo boljši časi. V drugem letošnjem četrtletju je Lufthansa ustvarila 756 milijonov evrov čiste izgube, kar je polovico manj kot v drugem lanskem četrtletju.

Nemčija je lani podjetju namenila do šest milijard evrov pomoči, ob tem je družba najela posojilo pri državni investicijski banki KfW, ki ga je že odplačala. Poleg tega so prevozniku državno pomoč namenile še Avstrija, Švica in Belgija.

Komentari

Vaš komentar