Boštjan Napast imenovan na čelo uprave Luke Koper

Gospodarstvo 03. Dec 202106:54 > 17:10 1 komentar
Boštjan Napast: Luka Koper
Bor Slana/ Bobo

Nadzorni svet Luke Koper je na seji na predlog kadrovske komisije za predsednika uprave za petletno mandatno obdobje z današnjim dnem imenoval Boštjana Napasta, donedavnega predsednika uprave Geoplina, je v izjavi ob robu seje nadzornega sveta povedal njegov predsednik Franci Matoz. O tretjem članu uprave nadzorniki še niso odločali.

Tik pred odhodom uprave Dimitrija Zadela sredi novembra je nadzorni svet pod vodstvom Francija Matoza za člana uprave imenoval Roberta Rožaca, odločanje o predsedniku in še enem članu uprave pa so prestavili. Že takrat so imeli seznam kandidatov za preostali prazni mesti, o katerih pa se do danes niso odločili.

Najresnejši kandidat za vodenje Luke je bil Boštjan Napast, ki je do septembra vodil Geoplin, po poteku mandata pa ni dobil novega. Na današnji seji se je to uresničilo – nadzorni svet ga je imenoval za predsednika uprave. Napasta so nadzorniki imenovali z osmimi glasovi za, en nadzornik iz vrst predstavnikov kapitala pa je bil vzdržan, je razkril Matoz.

Matoz sicer ni pričakoval, da se bodo danes že dokončno odločili. “Mislil sem, da bo več dobrih kandidatov,” je povedal v včerajšnjem intervjuju za Delo. Dejal je, da so jih imeli več kot 40 ter da imenovanje nove uprave traja nekoliko dlje tudi zato, ker bo pogoj za sklenitev pogodbe možnost odpoklica brez razloga in trimesečna odpravnina.

Tretjega člana uprave bi lahko našli do novega leta

Glede tretjega člana uprave, pristojnega za finance, pa kadrovska komisija še ni mogla sprejeti odločitve in tudi nadzorni svet o tem še ni odločal, je dodal prvi luški nadzornik. Nadzorniki bodo s postopkom iskanja člana uprave nadaljevali. Matoz upa, da bi ga lahko našli pred koncem leta, vendar ne bodo prehitevali na račun kakovosti.

Glede pogodbe z novim predsednikom uprave pa je Matoz zatrdil, da za vse člane uprave, ki jih bo imenoval ta nadzorni svet, velja, da bo možen odpoklic brez razloga in da bodo v tem primeru deležni treh plač odpravnine.

Z Napastom se je kadrovska komisija pogovorila že v prvem krogu, ko je bil izbral le član uprave Rožac. Predsednik nadzornega sveta je ob tem pojasnil, da “nikoli ni bilo govora, da kateri od kandidatov ni bil primeren”, pač pa jih tedaj še nihče ni zadovoljivo prepričal. Kot je navedel Matoz, so prejšnji teden opravili dodatne predstavitve kandidatov, ki so trajale tudi po več kot uro.

Matoz zadovoljen z Napastovimi pojasnili

Matoz se je odzval tudi na pisanje portala Necenzurirano.si, da naj bi Napast kot direktor Geoplina sklenil skoraj 60 milijonov evrov vreden zakup zemeljskega plina v Ukrajini, s čimer naj bi pomagal hrvaškemu PPD v lasti Pavaa Vujnovaca. Pred dnevi pa je eno od podjetij iz skupine, ki jo vodi Vujnovac, skupaj z danskim Maerskom dobilo koncesijo za kontejnerski terminal na Reki. Kot je povedal Matoz, je o tem prejel tudi anonimko, Napast pa mu je pisno ustrezno pojasnil, kaj se je dogajalo, z odgovori pa da je sam zadovoljen.

Napast po Matozovih besedah trenutno živi na Ptuju, a je na kadrovski komisiji pojasnil, da se bo v primeri imenovanja za predsednika uprave preselil na obalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje