Han o peticiji za selitev Melamina: V vsakem primeru bi trčili v težave

Gospodarstvo 10. Jun 202209:45 > 11:22 2 komentarja

Gospodarski minister Matjaž Han je obiskal kraj najhujše industrijske nesreče pri nas. O posledicah nesreče, gospodarskih izzivih in načrtih sanacije je govoril s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem in vodstvom Melamina. Ključno je, da se lokalna skupnost in podjetje dogovorita za lokacijo, kamor se bo preselil najnevarnejši del proizvodnje, je rekel Han. Za zdaj se pogovarjajo o lokaciji med Kočevjem in Ribnico, je povedal direktor Srečko Štefanič, a ni odgovoril, ali so to Gornje Ložine. Ob pomislekih lokalne skupnosti, ki je pripravila peticijo, je Han odgovoril, da si gotovo vsi želijo v teh krajih obdržati kakovostna delovna mesta. Direktor pa na podpisnike apelira, naj se pridružijo komisiji, ki nadzira sanacijo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je obiskal Kočevje, v katerem se bo seznanil s posledicami nesreče v podjetju Melamin za lokalno prebivalstvo in gospodarskimi izzivi. Najprej se je srečal z županom Vladimirjem Prebiličem. Nato pa je Han obiskal podjetje Melamin, v katerem se je z vodstvom podjetja pogovoril o načrtih sanacije podjetja po nesreči.

“Minister je pokazal pripravljenost, da se podpre sanacija podjetja, tako kot je izkazala prejšnja vlada in nekdanji minister Zdravko Počivalšek,” je rekel direktor Melamina Srečko Štefanič. Pogovarjali so se o načrtih in porabi sredstev. Tudi Han se je zahvalil ekipi prejšnjega ministra in dodal, da bodo nadaljevali zastavljeno delo. “Vse, kar so nastavili, bomo absolutno nadaljevali. Naša prednost je mogoče malo nove energije in zagnanosti,” je dodal.

“Ključno je, da se lokalna skupnost in podjetje Melamin dogovorita, na kateri lokaciji bi lahko nadaljevali del proizvodnje in ostalo obdržali tu,” je po srečanjih tako z županom kot vodstvom podjetja poudaril Han.

Minister se zaveda, da se je pojavila civilna iniciativa za prestavitev dejavnosti podjetja Melamin na lokacijo, ki bo odmaknjena od naseljenih krajev. “Treba jo je jemati z vso resnostjo. Verjetno bomo v vsakem primeru trčili v težave,” je rekel in dodal, “upam, da si vsi želimo v teh krajih obdržati kakovostna delovna mesta. Želimo okolje, ki je dobro za življenje. Zato moramo narediti vse, da bo zadeva dobro potekala.” Ko se bosta lokalna skupnost in podjetje dogovorila o novi lokaciji, pa bo ministrstvo za gospodarstvo prevzelo vodilno vlogo pri dogovarjanju z drugimi ministrstvi, da se hitro uredi prostorski načrt.

Selitev na lokacijo med Kočevjem in Ribnico

Najnevarnejši del proizvodnje bi na novo lokacijo selili v letu ali dveh, je rekel direktor. Na vprašanje, ali bodo del proizvodnje preselili v Gornje Ložine, je Štefanič odgovoril, da gre za lokacijo med Kočevjem in Ribnico ob progi. “Več zdaj ne morem reči. To je stvar župana in njihove ekipe,” je dodal.

Nova lokacija ne pomeni, da tega, kar je zgorelo, ne bodo obnovili. Selili bodo le del proizvodnje, ki se ukvarja s smolo, ki ima epiklorhidrin. “Ostalo ni problematično, je seveda treba obnoviti. To je infrastruktura, ki je potrebna za vse druge smole,” je dodal. V enem mesecu morajo zdaj obnoviti parovod, da bo delo lahko začela tudi lesna industrija za pohištveno in papirnato industrijo.

Štefanič peticije še ni videl. “Z deležniki bomo komunicirali z vso resnostjo. Župan in občinski svet sta pri ustanovitvi mešane komisije ponudila možnost, da se vanjo vključijo tudi predstavniki te peticije in spremljajo sanacijo podjetja,” je dejal. Direktor apelira na iniciative, da se tega udeležijo. Komisija se je seznanila s potekom sanacije. Odstranili so 30 odstotkov poškodovanih del in več kot 90 odstotkov nevarnih snovi.

Na delo se je vrnilo približno 130 od 200 zaposlenih

Podjetje Melamin se bo trudilo tudi za pridobitev evropske pomoči, za kar mora dokazati vplive na okolico. “Do sedaj znani vplivi na okolico so bili minimalni ali pa jih ni bilo. Kar zadeva vodo, so rezultati po dveh serijah analiz pod mejo določljivosti. Dobili smo tudi rezultate merjenja vplivov na tla 700 in 2.000 metrov okoli Melamina,” je rekel in dodal, da po neuradnih rezultatih teh snovi v tleh ni.

Štefanič je izpostavil, da je šlo za kakovostna delovna mesta, z visoko dodano vrednostjo. Po besedah direktorja so se bližali temu, da bi ta znašala od 90.000 do 100.000 evrov na zaposlenega. Povprečna plača je v podjetju po njegovih besedah znašala 2.400 evrov.

“Trenutno na lokaciji dela okoli 130 ali 140 delavcev, 17 jih je na čakanju. Ostali so na dopustu ali prejemajo kompenzacije,” je navedel direktor. V soboto bo začela delati kotlovnica, v ponedeljek pa najverjetneje prva enota obutvene industrije, ki predstavlja okoli štiri ali pet odstotkov Melaminove proizvodnje.

Han bo obisk nadaljeval še v Kočevski Reki, kjer bo obiskal lesnopredelovalno podjetje Snežnik. Seznanil se bo z delovanjem podjetja in njegovimi razvojnimi izzivi.

V nesreči umrlo sedem ljudi

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi odjeknila eksplozija in je izbruhnil požar. V nesreči je umrlo sedem ljudi, več je bilo poškodovanih. Škoda je bila v najhujši industrijski nesreči pri nas ocenjena na 36 milijonov evrov. Nacionalni inštitut za javno zdravje je po nesreči odsvetoval uporabo pitne vode, ta teden pa je omejitve preklical. V analizah vode namreč niso zaznali vpliva nesreče. Iz podjetja je trenutno odstranjenih okoli 90 odstotkov snovi, ki bi lahko bile potencialno nevarne. Stekla so tudi prva razmišljanja o delu preselitve proizvodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje