NIJZ: Voda na Kočevskem zaradi nesreče v Melaminu ni onesnažena

Slovenija 07. Jun 202216:05 > 16:18 1 komentar
melamin
N1

Javno podjetje Hydrovod je na podlagi ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) danes preklicalo omejitve uporabe pitne vode na območjih, kjer bi lahko prišlo do onesnaženja po nesreči v tovarni Melamin. V analizah vode namreč niso zaznali vpliva nesreče.

Hydrovod je danes na svoji spletni strani objavil, da na podlagi ocene NIJZ za porabnike pitne vode, ki se oskrbujejo iz vodnih virov vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh-Krkovo, Spodnji Log, Brezovica-Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad-Dol-Stari trg, Koprivnik, Kostel-Kaptol-Delač in Žaga ni več nobenih omejitev pri porabi pitne vode.

NIJZ je namreč na podlagi rezultatov preskušanj vzorcev vode, odvzetih v dnevih 24. in 25. ter ponovno 30. in 31. maja na enajstih virih pitne vode – za katere je po oceni Agencije RS za okolje (Arso) bila ugotovljena verjetnost povezave s širjenjem onesnaževal po nesreči v kočevski tovarni Melamin – ugotovil, da na preiskanih virih pitne vode ob ponovitvi vzorčenja ni bilo zaznati vpliva nesreče v tovarni Melamin. Na NIJZ so ocenili, da se ukrep omejitve uporabe pitne vode na širšem območju Kočevja lahko prekliče.

Kontrolni monitoring do 18. julija

Glede na hidrogeološko oceno podzemnega pretakanja Kočevje-izvir Bilpa in povezanih negotovosti NIJZ meni, da je treba nadaljevati z izvedbo kontrolnega monitoringa na opazovanih virih pitne vode do 18. julija. Časovni razmik med odvzemi naj bo do 14. junija en teden, nato pa 14 dni. “V primeru poslabšanja kakovosti pitne vode mora upravljalec vodovodnega omrežja čim prej obvestiti uporabnike in po potrebi razglasiti ukrep omejitve uporabe vode z namenom zaščite javnega zdravja,” še piše na strani NIJZ.

Spomnimo, da je NIJZ pred časom namreč odsvetoval uporabo pitne vode na območju Kočevju, saj bi bila lahko ta onesnažena zaradi morebitnega zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin. Po mnenju NIJZ in Agencije RS za okolje (Arso) je obstajala verjetnost povezave oziroma možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato je NIJZ na več vodovodnih sistemih odsvetoval uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene.

V eksploziji umrlo sedem ljudi

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake pri prečrpavanju snovi odjeknila eksplozija in je izbruhnil požar. V nesreči je umrlo sedem ljudi, več je bilo poškodovanih. NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo in očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljalca vodovoda. Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, je takrat zagotovil, da požarna voda ni iztekala v okolje, torej da “se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane”. V ponedeljek je sicer umrl še drugi zaposleni, ki se je zaradi poškodb po eksploziji zdravil v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje