Podatki Eurostata: kje v Evropi je najcenejši sladoled?

Gospodarstvo 20. Avg 202310:30 1 komentar
Sladoled
PROFIMEDIA

Med poletjem in v vročini je prijetno osvežitev predstavlja sladoled. Lani so ga države v Evropski uniji proizvedla 3,2 milijarde litrov, kar je pet odstotkov več kot leto pred tem. Kako se gibljejo cene v posameznih državah?

Sladoled ostaja priljubljen spremljevalec poletja. Države EU so ga lani proizvedle 3,2 milijarde litrov, pet odstotkov več kot leta 2021. Daleč največjo proizvodnjo je imela Nemčija, tu je bila cena sladoleda tudi najnižja, v povprečju je liter stal 1,5 evra. Največ pa je bilo treba za sladoled odšteti v Avstriji, v povprečju sedem evrov na liter.

Kot je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat, je Nemčija leta 2022 proizvedla 620 milijonov litrov sladoleda, sledili pa sta ji Francija s 591 milijoni litrov in Italija s 571 milijoni litrov.

Prav ti državi sta Nemčiji sledili tudi po konkurenčnih cenah sladoleda. V Franciji je bila cena za liter v povprečju pri 1,9 evra, v Italiji pa pri 2,3 evra. Med dražjimi pa je bil sladoled poleg v Avstriji na Danskem, kjer je v povprečju liter stal 4,4 evra, in na Finskem, kjer je bilo treba za liter odšteti 2,8 evra.

Članice EU so leta 2022 v države zunaj unije izvozile 250 milijonov kilogramov sladoleda, vrednih 930 milijonov evrov. Na drugi strani so iz držav zunaj unije uvozile 61 milijonov kilogramov sladoleda, s čimer je uvoz ocenjen na 203 milijone evrov.

Izvoz je sicer glede na predhodno leto upadel za dva odstotka, a je uvoz nazadoval še precej bolj, za 14 odstotkov, so zapisali evropski statistiki.

Med izvoznicami je bila najbolj uspešna Francija s 53 milijoni kilogramov sladoleda, kar predstavlja 21 odstotkov vsega izvoza sladoleda iz EU. Po prodaji v tretje države so sledile Nizozemska (42 milijonov kilogramov), Italija (31 milijonov kilogramov), Nemčija (28 milijonov kilogramov) in Belgija (23 milijonov kilogramov).

Podatkov o proizvodnji in prodaji sladoleda v Sloveniji Eurostat nima.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje