Premier Golob in ministri poskušajo obuditi dialog z gospodarstveniki

Gospodarstvo 09. Okt 202318:48 3 komentarji
Vlada pri gospodarstvenikih išče vire za obnovo po poplavah.
Egon Parteli/N1

Gospodarska združenja so se v okrepljeni zasedbi srečala s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki jih je povabil na sestanek z ministri. Vladna stran pravi, da poskuša ponovno obuditi socialni dialog, medtem ko išče vire za odpravo posledic škode po avgustovskih poplavah. Ravno zato so se po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča pogovarjali z gospodarstveniki, "da ne bi kasneje dobili očitkov, da jih ni nihče nič vprašal".

Premier Robert Golob se je skupaj z ministri sestal s štirinajstimi gospodarskimi združenji in jih pozval k ponovni vzpostavitvi socialnega dialoga.

Tega je, spomnimo, delodajalska stran julija letos začasno prekinila. Vladi so očitali, da nima posluha za pripombe petih reprezentativnih gospodarskih združenj, ki sodelujejo v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

Gospodarstveniki so tudi po tem opozarjali, da jim vlada naglo povečuje bremena. Potem ko so se v zadnjih dveh letih zviševali stroški dela in energentov, zdaj v nekaterih panogah zaznavajo tudi upadanje naročil, iz trgovinskih partneric pa prihajajo še novice o hitrem ohlajanju. Po oceni gospodarstva je zato ravnanje vlade nesprejemljivo.

Vlada pri gospodarstvenikih išče vire za obnovo po poplavah.
Matjaž Han, Tibor Šimonka in Klemen Boštjančič. Egon Parteli/N1

Obujanje socialnega dialoga “vsaj za nekatere predloge zakonov”

A po današnjem sestanku se zdi, da sta obe strani vsaj za trenutek umirili žogo kot razlog pa navedli razmere v gospodarstvu in družbi, ki terjajo več sodelovanja, dialoga in povezovanja.

“Predsednik vlade in ministri so pripravljeni, da se vsaj za nekatere predloge zakonov, ki bi sicer šle direktno na vlado in v proceduro, ponovno usedemo skupaj, ustvarijo delovne skupine in ponovno preučijo pozitivne in negativne plati pripravljenih predlogov,” je po sestanku povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenija Tibor Šimonka.

Gospodarstveniki verjamejo, da je današnji sestanek korak v pravo smer, pozitivno pa dojemajo tudi poziv vlade k vračilu k socialnemu dialogu. “Obžalujemo, da je do tega moralo priti in smo se pripravljeni vrniti, če bodo spoštovana pravila ESS in bo dialog enakopraven.”

Šimonka je kljub nameram vlade za izboljšanje odnosov z gospodarstveniki poudaril, da danes niso dobili odgovora na vprašanje, “ali bo enkrat konec dodatnega obremenjevanja gospodarstva z davki in prispevki”. Dodal je, da morajo predsednik vlade in ministri slišati glas gospodarstvo, ki pravi, da je za razvoj in blaginjo države treba ne samo ohraniti konkurenčno gospodarstvo, temveč ga tudi izboljšati. “V kolikor je temu tako, potem lahko rečemo, da obstaja žarek upanja, da bodo ukrepi vlade v prihodnje šli v to smer. Da se iščejo tudi alternativne rešitve v izogib temu, da bi se samo po eni strani dodatno obremenjevalo gospodarstvo,” je sklenil.

Boštjančič: Tema sestanka je bila obnova po poplavah

Za vrnitev k socialnemu dialogu se je zavzel tudi minister za finance Klemen Boštjančič, ki je poudaril, da je bila tema današnjega sestanka obnova po poplavah in predvsem iskanje virov za zagotavljanje sredstev za odpravo posledic škode naravne nesreče. O tem so se po njegovih besedah pogovarjali z namenom, da ne bi kasneje dobili očitkov, da jih ni nihče nič vprašal.

Dialoga s socialnimi partnerji si želijo tudi zato, ker bodo posledice poplav očitno presegle posledice covida.

Finančni minister je izrazil zadovoljstvo, da so vsi predstavniki pokazali razumevanje do vzpostavitve socialnega dialoga. “Dejstvo pa je, da se skozi razpravo čuti to, da je ta socialni dialog, ki bi se moral vršiti v okviru ESS, že nekaj mesecev izostal. Jaz kot minister se ne morem strinjati s pogledom gospodarstva, kdo je kriv za to, da tega dialoga ni,” je poudaril in dodal, da ni smiselno govoriti o tem, kdo je kriv in zakaj socialnega dialoga ni.

Boštjančič je prepričan, da je zdaj treba predvsem “umiriti žogo, se usesti, in v okviru socialnega dogovora odpreti teme, ki so jih danes gospodarstveniki izpostavili in se želijo o njih pogovarjati”.

Za pogovor ob skupni mizi se je zavzel tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Kot je povedal, je pomemben dogovor, da nekateri zakoni ne morejo iti na vlado, če niso usklajeni na ESS: “Verjamem, da bo ESS na nek način zaživel in da se bomo začeli pogovarjati. Tam imamo tripartitni dogovor in vsi trije partnerji morajo biti enakovredni. To se mi zdi ključno. Ko se bomo to dogovorili in sprejemali ukrepe s kompromisi in realno oceno, potem bo v Sloveniji bistveno bolje.”

Vlada in gospodarstveniki na dveurnem sestanku niso sprejeli sklepov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje