Anže Logar razkril adute za prvo tribuno platforme, v SDS vse več nemira

Slovenija 09. Okt 202308:54 28 komentarjev
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja Anžeta Logarja
Anže Logar (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Platforma sodelovanja, ki jo vodi vidni član SDS Anže Logar, začenja napovedane javne tribune. Znano je, kdo bodo prvi nastopajoči in o čem bodo govorili. V Janševi stranki se medtem krepi prepričanje, da bi moral Logar počasi sporočiti, ali ostaja ali gre.

Poslanec in predsednik sveta SDS Anže Logar, ki je po porazu v drugem krogu predsedniških volitev sprožal številna ugibanja o svojih nadaljnjih političnih načrtih, začenja javne tribune Platforme sodelovanja. S somišljeniki jo je ustanovil maja letos, v torek popoldne pa bo potekala prva od napovedanih razprav o temah, za katere so presodili, da bodo v prihodnosti za Slovenijo ključne.

Na okrogli mizi z naslovom Slovenija v razvojnih megatrendih bodo nastopili predsednik uprave NLB, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije in predsednik AmCham Slovenija Blaž Brodnjak, soustanovitelj trboveljskega podjetja Dewesoft Jure Knez, direktorica podjetja Varis Lendava in menedžerka leta 2022 Sabina Sobočan ter ustanovitelj in direktor podjetja Duol Dušan Olaj.

Ta je sicer v preteklosti kandidiral za poslanca na listi SD, lani pa je kot kandidat Socialnih demokratov neuspešno naskakoval stolček piranskega župana. Uvodni nagovor bo imel ekonomist Igor Masten, sicer soustanovitelj in član upravnega odbora platforme. Razpravo bo povezoval Logar.

“V Sloveniji že lep čas ni jasno, kako odgovarjati na te megatrende”

V okviru priprav na dogodek je Logar gospodarstvenike vabil že na interno srečanje, na katerem so po informacijah N1 vabljeni pregledali trenutno gospodarsko situacijo in nadaljnje korake za njeno krepitev. Po besedah naših virov je šlo za “tehnično zadevo” pred samim dogodkom, potekala pa je v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije.

Razprava je bila podlaga za izhodiščni dokument za okroglo mizo. Vanj so Logarjevi zapisali, da je namen dogodka “pogled onkraj meja Slovenije, nacionalno, in razprava o tem, o čem se bomo morali strinjati, če želimo Slovenijo pripeljati med zmagovalce”.

Naštejejo tri razvojne megatrende, ki jih navaja Organizacija Združenih Narodov (OZN):

  • Spremembe na trgih dobrin in storitev (deglobalizacija in friendshoring, geostrateški in energetski tektonski premiki, dostop do surovin in redkih zemeljskih kovin ter dela (obvladovanje (samo)generativnih znanj, staranje prebivalstva v Evropi in na Kitajskem).
  • Hiter razvoj in adaptacija novih tehnologij.
  • Klimatske spremembe.
Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kot ocenjujejo, v Sloveniji že lep čas ni jasno, kako odgovarjati na te megatrende.

“Akademska stroka je pripravila programe ukrepov povečanja konkurenčnosti za razvojni preboj, ki ne najdejo poti v operativne strategije vlad. Praktično v mesecu dni smo od diskusije že tako nedorečenih reform (z mešanico antireform) prešli v diskusijo koncepta obnove kot ključnega in finančno največjega (menda kar 7 milijard evrov) ukrepa ekonomske politike. Upravičeno se lahko vprašamo, ali gre pri tem za program razvoja, ki odgovarja na svetovne megatrende, ali potencialno največji zbir klientelističnih projektov v zgodovini samostojne Slovenije,” piše Logar.

V dokumentu je še nekaj alinej na temo produktivnosti slovenskega gospodarstva in vloge države, pri čemer so naštete ključne ugotovitve. V zaključku pa so zapisana še vprašanja o trenutni razvojni politiki Slovenije in izzivih – javna poraba, pomanjkanje delovne sile, prihajajoča recesija, cene nepremičnin … Znova je omenjena tudi potreba po uvedbi tako imenovane razvojne kapice, k čemur poziva zlasti gospodarstvo.

Kolege v SDS mineva potrpljenje: “Naj se počasi odloči”

O drugih zadevah, zlasti pa o svojem statusu znotraj največje opozicijske stranke, kjer še vedno zaseda več vidnih funkcij, Logar po besedah naših virov na tem dogodku ne bo govoril.

Kot je po njegovi zavrnitvi ponudbe Mateja Tonina za skupen nastop platforme in NSi na prihajajočih evropskih volitvah ocenjeval analitik Andraž Zorko, skuša poslanec SDS s tem še nekaj časa ohranjati negotovost. “Če bi rekel karkoli drugega kot ne, bi s tem tudi priznaval, da gre za stranko v nastajanju, kar pa potem bistveno spreminja in pozicijo te platforme in določena razmerja desno od sredine.”

SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

A sedenje na dveh stolih po informacijah N1 vse bolj preseda njegovim kolegom znotraj SDS. Poslanci, ki ga v državnem zboru ne videvajo prav pogosto, naj bi o njegovih načrtih spraševali zlasti vodjo poslanske skupine Jelko Godec, ki pa konkretnih odgovorov nima. Podobno kot predsednik stranke Janez Janša jim govori, da njegov status ostaja tak, kot je.

Po besedah naših virov iz SDS pa se krepi prepričanje, da se bo moral počasi odločiti in povedati, ali ostaja ali gre. Pri tem je ključno vprašanje, ali bo zadeva usklajena z Janšo in kako bo dolgoletni šef stranke to sprejel.

Zanimivo bo spremljati tudi, kaj bo storila še ena dolgoletna poslanka SDS Eva Irgl, ki je praktično edina iz poslanske skupine, ki z Logarjem redno komunicira. Tudi sama je soustanoviteljica in članica upravnega odbora Platforme sodelovanja.

Analitik in urednik spletne Domovine Rok Čakš je za N1 komentiral, da bi ob morebitni konfrontaciji Janša lahko utrdil Logarjev položaj kot samostojnega kreatorja politike na desni sredini. Če bi prvak SDS Logarja podprl, sprejel in hvalil, pa bi to “utrdilo prepričanje, da je to satelit SDS. Kaj Logarju v tej situaciji bolj koristi ali bolj škodi, je pa veliko vprašanje, ki ostaja odprto za kasnejše obdobje tega osamosvajanja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje