Slovenija z 9,4-odstotno inflacijo malo pod povprečjem EU

Gospodarstvo 17. Mar 202314:10 0 komentarjev
denar, inflacija
Foto: BOBO

Evropski statistični urad Eurostat je v drugi oceni potrdil februarsko 8,5-odstotno letno inflacijo v evrskem območju. Inflacija v celotni EU je medtem dosegla 9,9 odstotka. Slovenija je bila z 9,4-odstotno inflacijo nekoliko nad evrskim povprečjem in malo pod povprečjem EU.

Februarska letna inflacija je bila tako v evrskem območju kot v celotni uniji za 0,1 odstotne točke nižja od januarske, še vedno pa vztraja močno nad srednjeročnim ciljem dveh odstotkov, pod katerim cenovno stabilnost razume Evropska centralna banka (ECB).

Medtem ko se skupna izmerjena inflacija zadnje mesece ob popuščanju pritiska zaradi drage energije počasi umirja, pa svet ECB skrbi predvsem rast osnovne inflacije, torej tiste brez cen energije in hrane. Ta se vztrajno krepi in je februarja v državah z evrom dosegla 5,6 odstotka.

Medtem ko se je medletna rast cene energije močno znižala in je po več kot 40 odstotkih lani jeseni februarja v evrskem območju dosegla 13,7 odstotka, pa se rast cen hrane še naprej krepi. Februarja je bila pri 15 odstotkih. Največji prispevek k inflaciji v območju evra so tako februarja prinesle prav cene hrane in pijače. Sledile so storitve, energija je bila zadnja.

V primerjavi po državah je najnižjo letno inflacijo v EU, Eurostat za primerjave uporablja harmonizirani indeks življenjskih potrebščin (HICP), februarja beležil Luksemburg (4,8 odstotka). Sledile so Belgija (5,4 odstotka), Španija (6 odstotkov) in Grčija (6,5 odstotka).

Najvišja je bila medtem letna inflacija februarja na Madžarskem. V vzhodni slovenski sosedi je dosegla 25,8 odstotka. Sledile so Latvija z 20,1 odstotka, Češka z 18,4 odstotka, Estonija s 17,8 odstotka in Poljska ter Litva s 17,2 odstotka.

Slovenija je bila z 9,4 odstotka za 0,9 odstotne točke nad povprečjem območja z evrom in 0,5 odstotne točke pod povprečjem EU. Družbo sta ji z 9,3-odstotno in 9,7-odstotno inflacijo delali Nemčija in Švedska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!