Uprava Luke Koper sporazumno odstopila

Gospodarstvo 22. Okt 202116:55 > 17:58 2 komentarja
Dimitrij Zadel
BOBO

Vodstvo Luke Koper je potrdilo ugibanja zadnjih dni in sporazumno odstopilo s položaja. Mandat treh članov uprave se bo iztekel sredi novembra, nove člane uprave pa bodo iskali s pomočjo kadrovske agencije.

Uprava in nadzorni svet Luke Koper sta danes sklenila sporazum, po katerem uprava na čelu z Dimitrijem Zadelom odstopa s položaja. Mandat bo Zadelu ter članoma uprave Metodu Podkrižniku in Irmi Gubanec prenehal 15. novembra, je po izredni seji nadzornega sveta povedal njegov predsednik Franci Matoz.

Kot je poudaril Matoz, je uprava delala dobro, vendar so ugotovili, da v konceptualnem pogledu nadaljnje strategije razvoja Luke ta potrebuje novo vodstvo. “Menimo, da Luka Koper potrebuje hitrejši razvoj in večji preboj,” je dodal Matoz.

Člani nadzornega sveta, ki ga Matoz vodi od julija, so bili menda soglasni, da je menjava vodstva Luke Koper pomembna z vidika strateškega razvoja podjetja, je danes neuradno poročalo Delo. Uprava da je resda sprejela razvojni strateški načrt, a nadzorniki menda niso bili zadovoljni z njegovim uresničevanjem.

luka koper uprava
Zdravko Primozič/FPA/BOBO

Novo upravo bo iskala agencija

Nadzorni svet je vsem trem članom uprave v skladu z njihovimi pogodbami priznal pravice iz pogodbe, kar vključuje tudi izplačilo odpravnine. Odločitev je nadzorni svet sprejel soglasno. Ob tem je angažiral agencijo za iskanje kadrov, ki bo izvedla postopek iskanja kandidatov za vodstvo družbe. “Ko bomo postopek zaključili, se bomo pogovarjali o morebitnih drugih članih. Trenutno v tej smeri še nič odločenega,” je dodal Matoz.

“Vsi kandidati, tudi morebitni notranji kandidati, ki do zdaj še niso krožili v medijih, ali drugi, imajo možnost, da preko agencije oddajo svojo prijavo. Nihče ni vnaprej izbran, o tem se tudi z nikomer nismo dogovarjali,” je Matoz komentiral medijske objave, da naj bi bil najresnejši kandidat za novega predsednika uprave Robert Rožac, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor.

Glede možnosti spremembe koncesijske pogodbe pa je Matoz izrazil osebno stališče, da “Luki Koper primanjkuje površin in vse špekulacije okoli tega … so povsem brez kakršne koli podlage”.

Luka Koper promet posel tovor kontejnerji
Žiga Živulović jr./BOBO

Dimitrij Zadel o poti, polni izzivov

Odhajajoči predsednik uprave Zadel je ocenil, da je bila prehojena pot polna izzivov in da so naredili tudi nekaj prebojev. “Se pa zadeve spreminjajo tudi na trgu, tako da bo izzivov še kar nekaj tudi v prihodnosti,” je ocenil. Zadel je upravo Luke Koper vodil od konca decembra 2017, ko so tedanji nadzorniki s položaja predsednika uprave razrešili Dragomirja Matića.

Skupina Luka Koper je v letošnjem prvem polletju ustvarila 114,7 milijona evrov prihodkov in 15,4 milijona evrov čistega dobička. Leto 2020 je skupina končala z 209,9 milijona evrov prihodkov in 32 milijoni evrov čistega dobička. Vrednost delnic Luke Koper je danes, preden je bila potrjena menjava vodstva, poskočila.

Minister Vrtovec v torek kadrovskih sprememb ni želel komentirati

O pričakovani menjavi uprave Luke Koper je ob robu torkovega obiska Obalno-kraške regije spregovoril tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V odgovoru na novinarsko vprašanje je povedal, da je informacije o morebitnih menjavah izvedel iz medijev in jih zato ni želel komentirati. Kot je povedal, je njegova naloga, da skrbi “za vsebino, zakonodajo, strateške dokumente, da se lahko Luka Koper razvija”, ostalo pa da ni v njegovi pristojnosti.