Ameriški obveščevalci menijo, da koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje

Koronavirus 27. Avg 202122:52 0 komentarjev
Covid v Barceloni
Nacho Doce/REUTERS

Ameriške obveščevalne službe ocenjujejo, da koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, ne strinjajo pa se glede tega, ali je ušel iz laboratorija.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa. Ameriške obveščevalne službe, kot izhaja iz njihovega poročila, sicer ocenjujejo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, ne strinjajo pa se glede tega, ali je ušel iz laboratorija.

“Ključne informacije o izvoru pandemije so na Kitajskem, vendar tam od začetka delajo vse, da bi mednarodnim preiskovalcem preprečili dostop do njih,” je v izjavi zapisal Biden.

Kot kaže poročilo, ki so ga pripravile ameriške obveščevalne službe, se obveščevalci strinjajo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, večina jih tudi meni, da ni plod genskega inženiringa.

Glede izvora virusa se ne strinjajo

Po drugi strani pa se službe ne strinjajo glede izvora virusa. Štiri agencije menijo, da je posledica naravne izpostavljenosti okuženi živali, ena, da je ušel iz laboratorija, tri pa glede izvora virusa niso sprejele nobenega sklepa.

Kot so poudarili v poročilu, obveščevalcem in mednarodnim strokovnjakom manjkajo klinični vzorci ter epidemiološki podatki z začetka izbruha covida-19. Biden je zatrdil, da bodo ZDA še naprej pritiskale na Peking, da bi delil informacije ter sodeloval s Svetovno zdravstveno organizacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!