V Nemčiji spet rekord okužb, po državi novi omejitveni ukrepi

Koronavirus 24. Nov 202110:01 > 16:49
Nemčija
Profimedia

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili največ okužb z novim koronavirusom – našteli so jih 66.884, je davi sporočil inštitut Roberta Kocha. Obenem so za vso državo prav danes začeli veljati novi ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki jih je pretekli teden potrdil zvezni parlament. Med drugim so sprejeli odločitev, da se morajo pripadniki nemške vojske obvezno cepiti proti covidu-19.

Glede na zadnje podatke o epidemiji se je z zadnjim rekordnim številom okužb tudi incidenca primerov na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh prvič do zdaj povzpela prek 400 in trenutno znaša 404,5.

V zadnjem dnevu je umrlo še 335 covidnih bolnikov, skupno že 99.768. Raven hospitalizacij zaradi covida-19 medtem ostaja nespremenjena kot dan prej. Po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, prav danes stopajo v veljavo novi ukrepi na ravni celotne države in jih je pretekli teden potrdil parlament.

Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih. To je dodatna omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore denimo barov, restavracij in nekaterih drugih storitev.

nemčjia, policija, covid-19, koronavirus
Matthias Rietschel/REUTERS

V domovih za starejše dnevno testiranje vseh

Delodajalci naj bi poleg tega zaposlene spodbujali k delu od doma, uslužbenci domov za starejše pa se morajo dnevno testirati na novi koronavirus ne glede na cepilni status.

V zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija je od danes vstop v prostore, kot so klubi in diskoteke, omejen na tiste, ki ob negativnem testu izpolnjujejo tudi pogoj PC, torej so cepljeni ali so covid-19 preboleli, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Nemška obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle Annegret Kramp-Karrenbauer, je tudi sprejela odločitev, da se bodo morali pripadniki in pripadnice nemške vojske obvezno cepiti proti covidu-19, so danes sporočili z nemškega obrambnega ministrstva. Ukrep bo veljal za več kot 180.000 zaposlenih v nemški vojski.

V nemški vojski splošna obveznost cepljenja in drugih preventivnih ukrepov velja od lani. Vojakom, ki tega ne upoštevajo, grozijo disciplinski ukrepi.

Annegret Kramp-Karrenbauer
PROFIMEDIA