Kaj vse se spremeni s koncem epidemije

Koronavirus 15. Jun 202120:05 > 16. Jun 2021 01:09 0 komentarjev
epidemija
BOBO

Po letu in pol se bo v sredo končala razglasitev epidemije covida-19. Epidemiološka situacija je ugodna, epidemija ne bo podaljšana, kljub temu pa v veljavi ostajajo številni ukrepi.

Z jutrišnjim dnem se bo končala epidemija. Za konec epidemije se lahko zahvalimo vsem, ki so spoštovali ukrepe, se odločili za cepljenje ter ravnali odgovorno, je na današnji novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Kot je pojasnil sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ostajajo v sredo v veljavi vsi odloki, ki so veljali v torek. Vlada bo nove ukrepe pretresana šele v četrtek.

Katere omejitve ostajajo?

Ker želijo pristojni zagotoviti varna druženja, po koncu epidemije s podlago zakona o nalezljivih boleznih v veljavi ostaja sistem PCT (preboleli, cepljeni in testirani). Poleg tega v veljavi ostajajo omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah. Medtem pa se s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Prav tako v veljavi ostajajo ukrepi, vezani na gospodarski resor, kot so turistični boni in različne oblike finančne pomoči. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so pojasnili, da o morebitnem podaljšanju epidemioloških ukrepov tedensko odloča vlada.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravstvo je še opozoril, naj kjer je možno, aktivnosti še vedno potekajo na prostem. Prav tako še vedno priporočajo prezračevanje notranjih prostorov.

Do 20. junija v veljavi prav tako ostajata odloka o začasni prepovedi zbiranja in o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo.

Vlada je sicer epidemijo razglasila 19. oktobra lani, zadnjič pa jo je za 30 dni podaljšala 16. maja. V prvem valu je epidemija trajala 80 dni, od 12. marca do 31. maja.

Kateri ukrepi veljajo na področju trga dela

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nam sporočili, da je od ukrepov, ki veljajo na področju trga dela, na konec epidemije vezano le začasno denarno nadomestilo za brezposelnost. V zakonu namreč piše, da se začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve fizični osebi prizna od prvega dne nastanka brezposelnosti in največ za čas razglašene epidemije.

Naslednji ukrepi s področja dela pa niso vezani na razglašeno epidemijo ter veljajo neodvisno od razglasitve njenega konca:

  • začasno čakanje na delo – do 30. 6. 2021
  • skrajšani delovni čas  – do 30.6.2021
  • karantena in višja sila – do 30.6.2021
  • subvencija minimalne plače – do 30.6.2021
  • najnižja osnova za plačilo prispevkov v višini minimalne plače – od 1. 7. do 31.12.2021
  • izraba preostalega letnega dopusta za leto 2020 – do 31. 12. 2021
  • elektronsko obveščanje IRSD preko portala SPOT – do 31. 12. 2021
UKC Ljubljana, epidemija
Žiga Živulovič jr./BOBO

V UKC Ljubljana veseli, da bodo lahko nekoliko zadihali

V UKC Ljubljana je trenutno na covidnih oddelkih še 72 bolnikov, od tega 20 na intenzivni negi. Kot je ob koncu epidemije covida-19 za primerjavo povedal v. d. generalnega direktorja UKC Jože Golobič, so jih na višku epidemije konec novembra zdravili 352, od tega 69 na intenzivni negi. Veseli ga, da bodo zdaj le nekoliko zadihali.

Golobič je povedal, da je bilo covidno delovišče za njih velik požiralnik kadra, ki ga niso mogli zagotoviti na trgu dela, pač pa so ga bili prisiljeni vzeti z drugih klinik, te pa zaradi tega niso mogle v celoti izvajati svojega programa.

Kljub epidemiji so na največjih po njegovih besedah uspeli realizirati prek 80 odstotkov programa. “Računamo, da bi z umirjanjem epidemije in po obdobju dopustov jeseni lahko stvari organizirali tako, da bi dosegali več kot stoodstotno realizacijo in bi hkrati lahko odpravljali čakalne vrste,” je dejal prvi mož ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra.

Ob tem je še dodal, da je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prav danes potrdila sredstva za energetsko obnovo v vrednosti 50 milijonov evrov, ki vključuje novo notranjo opremo, pa tudi za prezračevanje in klimatizacijo, kar pomeni, da bo letos najverjetneje še zadnje poletje, ko bodo morali njihovi bolniki trpeti zaradi vročine.