Ivermektin vas ob okužbi s koronavirusom ne bo rešil pred hospitalizacijo

Koronavirus 01. Apr 202210:27 > 11:53 0 komentarjev
Zdravilo ivermektin
Profimedia

Ivermektin, antiparazitik, ki se uporablja za zdravljenje okužb s paraziti pri ljudeh in živalih, je postal zloglasen med pandemijo covida-19, ko so ga mnogi jemali na lastno pest, češ da pomaga pri zdravljenju v primeru okužbe s koronavirusom. Velika študija je dokončno izločila ivermektin kot uspešno zdravilo proti covidu.

V Braziliji je potekala študija o učinkovitosti ivermektina pri preprečevanju hospitalizacije zaradi okužbe s koronavirusom. Sodelovalo je 1.358 ljudi – 679 pacientov je prejelo ivermektin, 679 pa placebo. Izsledki so pokazali, da pri preprečevanju hospitalizacije ivermektin ni uspešen.

Raziskovalci so že avgusta predstavili povzetek študije, vendar je bila v New England Journal of Medicine objavljene šele zdaj. Strokovnjak za nalezljive bolezni z Univerze v Minnesoti dr. David Boulware je dejal, da upa, da bodo ti podatki večino zdravnikov odvrnili od ivermektina in se bodo odločili za druge načine zdravljenja.

Ivermektin se že desetletja uporablja za zdravljenje parazitskih okužb. Na začetku pandemije, ko so raziskovalci preizkušali na tisoče starih zdravil, da bi ugotovili, kaj deluje proti covidu-19, so nekateri laboratorijski poskusi pokazali, da bi ivermektin mogoče lahko onesposobil koronavirus. A le v veliko večjih koncentracijah, kot bi bilo varno za ljudi.

Vse poznejše analize so pokazale, da so koristi ivermektina le navidezne, ta študija pa je prva večja, ki je to dejstvo neizpodbitno dokazala. Izsledki so bili namreč jasni: jemanje ivermektina ni zmanjšalo tveganja za hospitalizacijo pri pacientih, ki imajo covid.

Raziskovalci so se osredotočili na različne skupine prostovoljcev, da bi ugotovili, ali so imeli ob jemanju ivermektina koristi, ki jih drugi niso izkusili. Mogoče bi bilo na primer, da ivermektin deluje le, če ga bolnik vzame na začetku okužbe. Toda prostovoljci, ki so ga vzeli v prvih treh dneh po pozitivnem testu, so imeli še slabše rezultate kot tisti v skupini s placebom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!