Kdo so izgredniki, ki so se pomešali med protestnike

Koronavirus 16. Sep 202110:35 > 12:14 4 komentarji

Po informacijah N1 je bilo v sinočnjih izgredih poškodovanih najmanj devet policistov. Policija izgredov ni pričakovala, med nasprotnike protikoronskih ukrepov pa so se po informacijah iz policijskih vrst pomešale različne razgrajaške skupine. Policija je pridržala šest izgrednikov.

V sredo popoldan so se na Trgu republike v Ljubljani zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev covida-19, ki pa so se jim pozneje pridružile različne skupine. Proti večeru se je najprej miren protestni shod sprevrgel v nasilne izgrede.

Po informacijah N1 iz policijskih vrst policija kot organizatorja obravnava Zorana Stevanovića. Množici, ki je protestirala zaradi ukrepov, so se kasneje pridružile različne razgrajaške skupine: lokalne tolpe, različni borilni klubi in huligani iz nogometnih navijaških skupin. Med njimi naj bi bil tudi eden od vodij Green Dragonsov.

Policija naj bi bila pozorna tudi na ravnanje raperja Zlatana Čordića – Zlatka in skupine, na čelo katere naj bi se domnevno postavil.

Po Twitterju je včerajšnjim izgrednikom podporo izrazil Urban Purgar, do prejšnjega tedna predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, pripadnik tako imenovanih rumenih jopičev, v javnosti znan po širjenju nestrpnosti.

Cilj izgrednikov naj bi bila policija, ne toliko politika

Po ocenah v policijskih vrstah naj bi bila tarča izgrednikov v večji meri policija kot politika. Obstajali pa naj bi indici, da je bila akcija tolp organizirana in vodena. A naši sogovorniki iz policijskih krogov dodajajo, da bo to težko dokazati.

Policija je zabeležila deset razbitih oken in steklo na vratih državnega zbora, poškodovanih je bilo več policijskih avtomobilov in vodni top. Kot nam je uspelo izvedeti, je poškodovanih najmanj devet policistov, vendar pa naj število še ne bi bilo dokončno. Policija je pridržala šest izgrednikov.

Po pisanju STA so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana povedali, da so zaradi sredinih protestov obravnavali pet oseb, od tega tri policiste in dve drugi osebi. Poškodovani so bili obravnavani na urgentnem kirurškem bloku.

Ob sredinem dogajanju se postavlja vprašanje, zakaj policija ni poostrila varovanja – nenazadnje je varnostne ograje v bližini parlamenta in na Trgu republike postavljala ob povsem mirnih petkovih protestih. Naši viri pravijo, da policija sinočnjih izgredov ni pričakovala. Prav tako naj jim pozornosti, v nasprotju z dogajanjem novembra, ko so se protesti prav tako sprevrgli v izgrede, po naših informacijah ni namenila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

Več o dogajanju na izgredih:

>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV
>> IZGREDI V LJUBLJANI: SOLZIVEC IN VODNI TOP, VEČ POŠKODOVANIH POLICISTOV
>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje