Nemčija zaostruje ukrepe za tiste, ki niso cepljeni ali covida-19 niso preboleli

Koronavirus 02. Dec 202115:55 1 komentar
Nemčija
Fabian Bimmer/REUTERS

Nemčija se je odločila, da bo za zajezitev četrtega vala pandemije covida-19 zaostrila ukrepe za boj proti novemu koronavirusu. Nemška vlada in zvezne dežele so se tako danes odločile, da bodo pogoj PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki je doslej veljalo v posameznih deželah, razširili na celotno državo.

Pogoj PC bo v Nemčiji veljal za vse trgovine, razen za tiste z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, drogerijami in lekarnami. Veljal bo tudi za kulturne in prostočasne dejavnosti in bo veljal neodvisno od trenutne incidence. V primeru sedemdnevne incidence nad 350 na 100.000 prebivalcev je predvideno zaprtje klubov in diskotek, je sporočila nemška kanclerka, ki opravlja tekoče posle Angela Merkel.

V nemških šolah bo za vse stopnje veljala obvezna nošnja zaščitnih mask. Za necepljenje poslej veljajo stroge omejitve stikov. Javna in zasebna druženja, na katerih bodo prisotni necepljeni in tisti, ki covida-19 še niso preboleli, so poslej omejena na največ dve gospodinjstvi in še to ob pogoju, da sta iz drugega gospodinjstva prisotni največ dve osebi. Na javnih športnih, kulturnih in podobnih večjih prireditvah bo poslej dovoljena zasedenost od 30 do 50 odstotkov vseh kapacitet.

Poleg tega bodo lahko poslej proti covidu-19 v Nemčiji cepili tudi zobozdravniki, farmacevti ter bolnišnično osebje.

Merkel: Nemške bolnišnice so na meji zmogljivosti

Anglea Merkel je trenutne razmere v Nemčiji opisala kot zelo resne. Dodala je, da so nemške bolnišnice na meji svojih zmogljivosti, zaradi česar že premeščajo covidne bolnike. “Potrebujemo narodno solidarnost,” je še dejala.

Angela Merkel
Hannibal Hanschke//REUTERS

“Premagati moramo četrti val,” je pozvala odhajajoča nemška kanclerka in izpostavila pomen poživitvenega odmerka. Opozorila je še, da veljavnost covidnega potrdila v primeru dveh odmerkov ne bo trajna. Tudi na ravni EU poteka razprava, da covidna potrdila devet mesecev po drugem odmerku ne bi več veljala, zaradi tega je poživitveni odmerek zelo pomemben, je še dejala. Dodala je, da bo prehodno obdobje služilo temu, da bo imel vsakdo možnost obnovitve svojega covidnega potrdila.

Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz je danes ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Zavzel se je, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi. To je dosegljiv cilj in hkrati velik logistični izziv, je še dejal Scholz, kot na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Da so razmere dramatične je danes menil tudi ministrski predsednik nemške dežele Severno Porenje-Vestfalija Hendrik Wüst, ki je dejal, da od druge svetovne vojne še ni bilo primerljivih razmer v nemškem zdravstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje