Odpravljeni vsi ukrepi: maske niso več obvezne nikjer

Koronavirus 30. Maj 202213:08 > 13:50 3 komentarji
maska
PROFIMEDIA

Vlada je sprejela odlok, s katerim bo prenehala veljavnost vseh ukrepov, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja in obvladovanja okužb s covid-19. To pomeni, da maske ne bodo več obvezne v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in domovih za starejše. Minister za zdravje je tudi podpisal sklep, s katerim je strokovna skupina prenehala delovati.

Vlada je na dopisni seji na predlog ministrstva za zdravje izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. To posledično pomeni prenehanje veljavnosti vseh ukrepov, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja in obvladovanja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

Predlog o prenehanju veljavnosti odloka je 25. maja podala strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19, ki jo vodi Mateja Logar. Vladi je skupina svetovala, da se za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2 upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so sporočili z vlade. Nošenje zaščitnih mask tako ne bo več obvezno niti v dejavnostih zdravstva in nastanitvah socialnega varstva.

Mateja Logar je za STA pojasnila, da bodo o morebitni obveznosti nošenja mask tako po novem odločale službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb posameznih bolnišnic. Zaradi izboljšanja stanja pa je strokovna skupina tudi sklenila, da ni več potrebe po njenem obstoju. Minister za zdravje Janez Poklukar je po pisanju STA sklep o prenehanju delovanja skupine že podpisal.

Odlok, ki ga je sprejela vlada, začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje