Pfizer: Ema odobrila cepivo za otroke med 12. in 15. letom

Koronavirus 28. Maj. 202117:06 > 18:23
Delite:
Pfizer
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je odobrila cepivo podjetja Pfizer za otroke od 12. do 15. leta starosti. Po ocenah Bojane Beović bo verjetno kmalu možno cepljenje mladostnikov tudi v Sloveniji.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila razširitev uporabe cepiva podjetja Pfizer tudi pri otrocih, starih med 12 in 15 let. Pred tem je bilo cepivo odobreno pri mladostnikih in odraslih oziroma pri starejših od 16 let.

Cepivo, ki nosi ime Comirnaty, deluje na osnovi tehnologije mRNA. Ta informacijska molekula nosi informacije, kako proizvesti protein, znan tudi kot S protein, ki je del SARS-CoV-2. Tako cepivo pripravi telo na obrambo pred virusom v primeru okužbe.

Uporaba cepiva pri otrocih med 12. in 15. letom bo enaka kot pri starejših od 16, kar pomeni dva odmerka v razmaku treh tednov.

Kako bo s cepljenjem mladostnikov Sloveniji?

“Pri nas kolegi pediatri pripravljajo smernice za uporabo, prioritete, verjetno bodo prioritete pri ranljivih,” je povedala vodja slovenske strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović. Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je takšno odločitev Eme pričakovala. “Glede na to, da so v Združenih državah in v Kanadi podobno odločitev že sprejeli in da so rezultati študije, ki jo je Pfizer predložil, pravzaprav zelo jasni. Se pravi, da gre za dobro učinkovitost cepiva z minimalnimi neželenimi učinki, ki niso pogostejši kot v preostali populaciji, pravzaprav ni za pričakovati, da bi se Ema odločila drugače, kot so se odločili v ZDA in v Kanadi,” je dejala dopoldne na dogodku ob začetku kampanje Nalezimo se dobrih navad – cepimo se.

“Tako, da pričakujemo, da bo tudi ta odločitev pozitivna, kar pomeni, da se potem ponovno pri nas spremeni strategija cepljenja. Pač takšna je evolucija, gre za novo bolezen, gre za nove indikacije. Tako, da se potem vključi v cepilno strategijo skupina, od 12 do 18 let,” je dodala.

Mladostnikov zaenkrat še ne bodo obravnavali kot prednostno skupino za cepljenje. “Bodo postali prioriteta predvsem po tistem, ko se bodo začeli vračati v šolske klopi. Se pravi, da je nekje tendenca, da do septembra pocepijo populacijo srednješolcev in osnovnošolcev, ki so starejši od 12 let,” je pojasnila Logarjeva.

Študija: Pfizer pri otrocih 100-odstotno učinkovit

Učinke cepiva so raziskovali v študiji, v katero je bilo vključenih 2260 otrok. Ta je pokazala, da je imunski odziv (število protiteles) pri tej skupini podoben tistemu v starostni skupini 16-25 let. Med 1005 otroci, ki so prejeli cepivo, nihče ni zbolel za covidom-19, v placebo skupini z 978 otroki pa jih je zbolelo 16. To pomeni, da se je v tej študiji cepivo izkazalo kot 100-odstotno učinkovito, čeprav Ema opozarja, da se lahko učinkovitost giblje med 75 in 100 odstotkov, saj je to le ena študija.

Najbolj pogosti stranski učinki so bili podobni tistim, ki so se pojavljali pri starejših od 16 let. To pomeni bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in vročina.

V Emi so poudarili še, da glede na omejeno število otrok, vključenih v študijo, ne morejo govoriti o morebitnih redkih stranskih učinkih. Varnostni komite agencije trenutno preučuje tudi zelo redke primere vnetja srčne mišice (miokarditisa) in perikarditisa (vnetje membrane, ki obdaja srce). Ti so se pojavili pri ljudeh, mlajših od 30 let, po cepljenjem s cepivom podjetja Pfizer. Za zdaj ni nobenih indikacij, da bi obstajala vzročno-posledična korelacija, a Ema še vedno pozorno spremlja to problematiko.

Komentari

Vaš komentar