Število covidnih bolnikov v bolnišnicah padlo pod tisoč

Koronavirus 08. Dec. 202109:40 > 16:011 komentar
Delite:
Testiranje na covid-19
Foto: BOBO

V torek smo v Sloveniji ob 6.571 opravljenih PCR-testih potrdili 1.847 okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 28,1 odstotka vseh opravljenih PCR-testov. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 963 bolnikov s covidom-19, 258 jih zdravijo na oddelkih intenzivne nege. V torek je umrlo 16 bolnikov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pristojni v torek ob 6.571 opravljenih PCR-testih potrdili 1.847 okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 26,6 odstotka vseh opravljenih PCR-testov. Število okuženih je tako spet nižje, kot je bilo v torek pred tednom dni. Takrat smo potrdili 2.258 okužb.

Po treh tednih je število covidnih bolnikov v bolnišnicah padlo pod 1.000. Zdravljenje potrebuje 42 bolnikov manj kot dan prej, osem manj jih potrebuje intenzivno nego. V torek je umrl en covidni bolnik manj kot dan prej. Najmlajši covidni bolnik na intenzivnem oddelku je star 28 let, je sporočila vlada.

Poklukar: Razmere v bolnišnicah so še vedno resne

Razmere v slovenskih bolnišnicah so še vedno resne, je danes ocenil minister za zdravje Janez Poklukar. Zdravstvo po njegovih besedah še vedno težko kljubuje vsem dnevnim pritiskom covida-19, zato je izrazil prošnjo vsem, da prisluhnejo zdravstvenim delavcem, da pristopijo k cepljenju in da izvajajo ukrepe, kajti “samo na ta način bomo približno normalno lahko vstopili v božično-novoletni čas”, je dejal.

Število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.231, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 1.629. Po ocenah NIJZ je v državi aktivno okuženih 25.966 posameznikov.

Pozval je tudi k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. Torkove pogovore z ministri v Bruslju povzel z besedami, da so razmišljali v smeri, da je za jesenski četrti val epidemije verjetno krivo tudi to, da je bila večina prebivalcev Evrope cepljena spomladi in da je verjetno prišlo do pomembnega zmanjšanja imunosti. Zato je nujno, tako minister, da čim večje število ljudi v najkrajšem možnem času pristopi k cepljenju s tretjim odmerkom.

Razmere se “z zelo majčkenimi korakci izboljšujejo”

Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da se razmere na navadnih oddelkih z “zelo majčkenimi korakci izboljšujejo”. Na oddelku DTS so hale še vedno prekomerno zasedene glede na število postelj, a niso več v takšni stiski, kot so bili še pred dvema tednoma.

Drugi oddelki so po njenih besedah manj obremenjeni, zlasti oddelek v bolnišnici Petra Deržaja, kjer razmišljajo o združitvi dveh oddelkov in zmanjšanju postelj, če se bo zdajšnji trend nadaljeval. Hospitaliziranih je tudi kar nekaj otrok, v zadnjih tednih narašča tudi število otrok, ki imajo večorganski vnetni sindrom, je dejala. Hospitaliziranih je tudi nekaj porodnic.

Jereb: Razmere še nekaj časa ne bodo normalne

Vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb pa je povedal, da se razmere na oddelkih intenzivne terapije, kjer zdravijo covidne bolnike, “žal ne glede na zniževanje števila novookuženih v državi pomembno ne znižujejo”. Je pa res, da število novih bolnikov, ki potrebujejo obravnavo na intenzivnih oddelkih, ne raste tako, kot je še pred tednom ali dvema, je dejal. “Ocenjujem, da v naslednjih 14 dneh lahko pričakujemo pomembnejši upad števila teh bolnikov,” je dodal Jereb, ki pa ocenjuje tudi, da razmere še nekaj časa ne bodo normalne. Konec meseca lahko po njegovih besedah še vedno pričakujemo na intenzivnih oddelkih več kot sto kritično bolnih covidnih bolnikov, zelo verjetno več kot 120.

Številne druge dejavnosti žal še vedno stojijo, je spomnil Jereb in dodal, da je škoda zaradi tega ogromna. Glede zdravljenja kritično bolnih covidnih bolnikov je dejal, da tu v zadnjih mesecih ni bilo pomembnega preboja. Še vedno je ključna podpora dihanju, pomembno je tudi, da preprečujejo in ustrezno ukrepajo ob zapletih, ki so pri teh bolnikih pogosti.

V UKC Ljubljana je danes bilo 91 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego, 71 od njih je priključenih na aparate za mehansko predihavanje, njihova povprečna starost je 60 let. Danes med vsemi bolniki, ki jih imajo na intenzivnih oddelkih, 85 odstotkov ni cepljenih, je izpostavil Jereb.

Komentari

Vaš komentar